Pär Hansson nominerad till Sveriges Radios lyrikpris 2016

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

20 October 2016

Foto

Magnus Liam Karlsson

Pär Hansson fick Norrlands litteraturpris 2013 och för pengarna köpte han en kajak. I den nya diktsamlingen befinner vi oss bland annat i denna kajak, en kropp infälld i ett redskap och i ett landskap där författaren närmar sig naturen och ett Du.

En jury bestående av fyra kritiker och poeter samt förra årets lyrikpristagare, Jörgen Lind, har valt ut de fem diktsamlingar skrivna på svenska som är nominerade till årets pris. Den 22 november avslöjas vinnaren på Scalateatern i Stockholm. Prisutdelningen direktsänds i P1 och P2 med start klockan 19:00.

De övriga nominerade till Sveriges Radios lyrikpris 2016 är: Djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund, Anteckningar om hö av Birgitta Lillpers, Stoft av Lars Norén och Handbok att bära till en dräkt av Catharina Gripenberg.

Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Nelly Sachs tilldelades det första priset 1958. Prissumman är på 50 000 kronor.

2016 års Lyrikpris-jury består av: Per Engström, poet, kritiker i bland annat Kulturnytt; Jörgen Lind, poet och Lyrikpristagare 2015; Ann Lingebrandt, kritiker; Marie Lundquist, poet, översättare, kritiker (tidigare Lyrikpristagare); Petter Lindgren, poet, kritiker; Lena Birgersdotter, producent Dagens Dikt (ordförande).

Relaterat

Om boken

Ett svenskt standardverk med allt om teknik och säkerhet, friluftsliv och motion, skapat av Sveriges främsta experter på kajakutbildning. Därutöver kajakens konstruktion, räddningstekniker, utrustning och sjömanskap.

Vi ger oss direkt ut på vattnet och färdledarna Jönsson och Jernehov börjar genast undervisa. Först glider vi ut på en glittrande fjärd. Gradvis ökar komplexiteten och vädret slår om. Vi avslutar med utflykter med nya utmaningar, kanske bortom mångas ambition, men desto mer relevanta för de redan inbitna som törstar efter mer.

Via en inlevelsefull skildring av en dagstur, en helgtur med övernattning, en veckotur med surf och rockhopping samt en vintertur inhämtas kunskap om allt från grundläggande paddelteknik till avancerad lek med vågor och vind.

Teman utvecklas allteftersom för att turen ska bli lyckad och säker, men också för att visa på ny kunskap och tänja komfortgränserna.

Läs mer

Håkan Jernehov, Stefan Jönsson, Pär Hansson

Kajak

Relaterade artiklar

7 februari 2017

Pär Hansson och Lina Josefina Lindqvist nominerade till Norrlands litteraturpris

Foto: Magnus Liam Karlsson

20 oktober 2016

Pär Hansson nominerad till Sveriges Radios lyrikpris 2016