Pär Hansson nominerad till Sveriges Radios lyrikpris 2016

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

20 Oktober 2016

Foto

Magnus Liam Karlsson

Pär Hansson fick Norrlands litteraturpris 2013 och för pengarna köpte han en kajak. I den nya diktsamlingen befinner vi oss bland annat i denna kajak, en kropp infälld i ett redskap och i ett landskap där författaren närmar sig naturen och ett Du.

En jury bestående av fyra kritiker och poeter samt förra årets lyrikpristagare, Jörgen Lind, har valt ut de fem diktsamlingar skrivna på svenska som är nominerade till årets pris. Den 22 november avslöjas vinnaren på Scalateatern i Stockholm. Prisutdelningen direktsänds i P1 och P2 med start klockan 19:00.

De övriga nominerade till Sveriges Radios lyrikpris 2016 är: Djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund, Anteckningar om hö av Birgitta Lillpers, Stoft av Lars Norén och Handbok att bära till en dräkt av Catharina Gripenberg.

Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Nelly Sachs tilldelades det första priset 1958. Prissumman är på 50 000 kronor.

2016 års Lyrikpris-jury består av: Per Engström, poet, kritiker i bland annat Kulturnytt; Jörgen Lind, poet och Lyrikpristagare 2015; Ann Lingebrandt, kritiker; Marie Lundquist, poet, översättare, kritiker (tidigare Lyrikpristagare); Petter Lindgren, poet, kritiker; Lena Birgersdotter, producent Dagens Dikt (ordförande).

Relaterat

Om boken

Pär Hansson fick Norrlands litteraturpris 2013 och för pengarna köpte han en kajak. I den nya diktsamlingen befinner vi oss bland annat i denna kajak, en kropp infälld i ett redskap och i ett landskap där författaren närmar sig naturen och ett Du.

Kajak avslutar Bärplockartrilogin med Motorsågsminne (2009) och Vi plockar bär i civilisationen (2012).

Läs mer

Pär Hansson

Kajak

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

9 februari 2024

Ida Linde och Pär Hansson nominerade till Norrlands litteraturpris