Ida Linde och Pär Hansson nominerade till Norrlands litteraturpris

Foto: Elvira Glänte

Datum

9 Februari 2024

Foto

Elvira Glänte

Priset delas ut till förra årets bästa bok med tydlig norrländsk koppling.

Ida Lindes roman När man sparkar på en hund utspelar sig i ett fiktivt Västerbotten och är en mycket fristående fortsättning på den kritikerrosade Norrut åker man för att dö från 2014. Boken tar oss till en by som bara består av två hus. I det ena bor Eskil, som just gjort någonting han ångrar djupt. Det andra är Saras, hon som vill rädda sin son från byns historia, men det är svårt när man sitter i fängelse.

”Ida Linde som bäst för faktiskt tankarna till Västerbottens giganter”, skrev Sydsvenskans kritiker om romanen.

I Pär Hanssons roman Spindelbjörken möter vi en man som reser tillbaka till sin hemort i Västerbotten, till fadern och brodern som bor kvar. Med sig har han sin fru och sina barn, som fått en annan uppväxt. I huset vid älven börjar minnena återvända till honom. Den han en gång var blir tydlig för honom. Joel. Pojken.

Expressen kallade romanen för ”en av årets bästa böcker” och den nominerades även till Augustpriset.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, sedan 2014. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissumman är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet, detta år den 6 juli på Västerbergs Folkhögskola i Gästrikland.

Relaterat

Om boken

"Jag vill tro att det kommer en vår efter de vintermånader jag ska berätta om. Min historia kommer oundvikligen att sluta med en gammal man övergiven i en snödriva, så det jag menar är att jag trots allt vill tro, att det finns en mening med att tala om det varav hjärtat är fullt."
Det finns en by som bara består av två hus. I det ena bor Eskil, som just gjort någonting han ångrar djupt. Det andra är Saras, hon som vill rädda sin son från byns historia, men det är svårt när man sitter i fängelse.Eskils försök att rätta till sitt misstag sätter igång ett dramatiskt förlopp av försvinnanden och återvändanden, till en plats där både livet, döden och gruvbolagens rovdrift farit hårt fram med människorna. En av dem sörjer sin döde son, en annan sin förlorade kärlek, en tredje sin obegripliga mor. Hon som kallar sig Vintergeneralen sörjer ingenting. Det är hennes galenskap och hennes styrka. Ida Lindes nya roman När man sparkar på en hund utspelar sig i ett fiktivt Västerbotten och är en mycket fristående fortsättning på den kritikerrosade Norrut åker man för att dö från 2014.

Läs mer

Ida Linde

När man sparkar på en hund

Om boken

"Varje människa bottnar, på gott och ont, i sin hemort. Med sin poetiska stil lyckas Pär Hansson skapa just en sådan berättelse som inte bara känns gripande och personlig, utan även universell och unik - en fragmentarisk parafras på Populärmusik från Vittula och en norrländsk motsvarighet till Att göra sig kvitt Eddy Belleguele." Västerbottens-Kuriren
"En kontrastrik roman med de knotiga rötterna ovan jord." DN"Det är fint att få vara i Spindelbjörkens tillstånd." SvDEn man reser tillbaka till sin hemort i Västerbotten, till fadern och brodern som bor kvar. Med sig har han sin fru och sina barn, som fått en annan uppväxt. I huset vid älven börjar minnena återvända till honom. Den han en gång var blir tydlig för honom. Joel. Pojken.Joel pratar med fåren, svävar högt ovan jorden och villakvarteren och kan överblicka människans fåfänga lekar. Han är ett utsatt barn, men stark i sin fantasi. Dras mellan Pingstkyrkan och skogen, den kristna kompisen Isak och den stökiga Kim. Kim gör livet stort och levande, men kräver också underordning. Joels gränser flyttas gradvis tills han inte längre känner igen sin egen vilja.I det förändrade landskapet drömmer den vuxne mannen om en timrad stuga. Vem har råd att känna skam och varifrån kommer ilskan? Och kärleken?

Läs mer

Spindelbjörken

Pär Hansson

Spindelbjörken

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

9 februari 2024

Ida Linde och Pär Hansson nominerade till Norrlands litteraturpris