Ida Linde nominerad till Norrlands litteraturpris

Foto: Sara Mac Key

Datum

11 Februari 2019

Foto

Sara Mac Key

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2019, för bästa bok utkommen under 2018. Med på listan över de nominerade i kategorin vuxenlitteratur finns Ida Lindes roman Mördarens mamma.

Boken handlar om Henrietta som lever med sin son. Hon ser sonen växa upp och bli redo för livet. En dag knackar två poliser på hennes dörr och i ett slag vänds tillvaron på ända.

– Den här boken började i en intervju med Sue Klebold, berättade Ida Linde för oss när boken gavs ut. Hon är mamma till Dylan Klebold som mördade 13 människor och därefter tog sitt eget liv i det som kallats för Columbinemassakern. Hon sa i intervjun: jag förstår att det varit bättre för världen om jag inte fött min son, men det hade inte varit bättre för mig. Vilket fick mig att tänka över moderskärleken, uppmuntrad och hyllad i en kultur som också uppmuntrar och hyllar regler och lagar. Att det blir en paradox, eller undantaget som bekräftar det hela, att uppmuntra och hylla något som också är laglöst.

Ida Linde fick Norrlands litteraturpris för romanen Norrut åker man för att dö, 2015.

– De nominerade titlarna visar varje år vilka starka författarnamn Norrland fortsätter att fostra, trots att vi procentuellt sett är en ganska liten del av landets befolkning, säger David Väyrynen, ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2019 äger rum på Hola folkhögskola 4-7 juli. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

Relaterat

Om boken

Hon lever ett ensamt liv tillsammans med sin son. Sonen växer upp och blir redo för livet. Så knackar två okända människor på hennes dörr. De är poliser och berättar att hennes son har mördat en annan pojke. I ett slag vänds hennes tillvaro på ända.

En mamma älskar sin son och hon fortsätter att älska honom, åker till anstalten för att upprätthålla kontakten och för att hon inte vet vad hon annars skulle göra. Vid ett av dessa besök blir hon varse att en annan kvinna är där lika ofta som hon. Trevande söker de kontakt och med tiden börjar de åka från anstalten tillsammans för att fortsätta prata på kaféer och restauranger.

Men så en dag ställs en fråga som ruckar hela jämvikten - och med ens går inget längre att ta för givet, varken det som skett eller det som kommer att ske.

Ida Lindes nya roman Mördarens mamma är en psykologisk skildring av ett undantagstillstånd och en beskrivning av den oväntade kärleken med dess oerhörda konsekvenser.

Läs mer

Ida Linde

Mördarens mamma

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

9 februari 2024

Ida Linde och Pär Hansson nominerade till Norrlands litteraturpris