Skarv

Författare

Lina Josefina Lindqvist

Skarv

Svenska

2016-04-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2016-04-18

Publiceringsdatum

2016-04-01

Formgivare omslag

Håkan Liljemärker

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113072050

Antal Sidor

348

Vikt (kg)

0.502

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

263g CO2e
Papper
ca 207 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 11 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 45 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Skarv

Recensioner

”Drabbande melankoli ur grå och naken vardag” /Västerbottens-Kuriren

"Skarv är en ytligt sett stillastående roman. Mig drabbade den med melankoli inför människorna, havet, och den kärva naturen. Men den ger prov på vilken intrikat väv en språkbegåvad människa kan få till av naknaste, grå vardag." Inger Dahlman

”Debutant att ta på allvar” /Borås Tidning

"Lindqvist tar temat och sina karaktärer på allvar och ger skildringen av en omskakande tid och en ödslig plats både liv och eftertanke med sitt knivskarpa men lättflytande språk."Lisa Jagemark

”Stark och stillsam debut”

”Skarv är en sällsam, och riktigt lovande romandebut.”

”.. en rik debutroman”

”Det är insiktsfullt och vackert.”

”Stilsäker romandebut i Lindqvists ‘Skarv'”

Böcker av författaren

Om boken

Den fjärilsformade ön ligger i Norra ishavet, med en åttkantig fästning i stjärnmönster och hus för människor och deras knapert inkomstbringande näringar. Turisterna hittar hit, mest tack vare naturen och de häckande fåglarna. Ett hotell finns och utflyktsleder men också en beskhet över svikare som lämnar det ärvda för fastlandets säkrare och överlägsna tillvaro.

Maren jobbar som hotellportier och utfodrar byns katter som i sin tur tagit över släktens ödehus. Själv bor hon tillsammans med sin mor som fastnat i långvarig sysslolöshet framför tv:n. Tillsammans med bästa vännen Bodile när hon en längtan bort - Maren och hon planerar att tillsammans se världen, bara för att tvingas ställa in när Bodile ångrar sig. Kort därefter ska ett minnesmonument invigas, en åminnelse av 1600-talets sällsynt många häxprocesser på ön. Sonen till den berömda och excentriska skulptören till konstverket anländer och flyttar in på hotellet. På något besynnerligt vis har kanske denna åldrande man som ständigt levt i sin ryktbara mors skugga något att säga till Maren. Det handlar om att bryta upp eller inte. Om att styra sitt eget öde.

Lina Josefina Lindqvists romandebut Skarv är en skildring av en utsatt plats mitt i havet där fåtalet invånare är dömda att påverkas in i själen. Där finns en grymhet och en alldeles särskild form av tidlöshet, men också en hoppingivande längtan efter något bättre än flykten till det andra redan kända.

Läs mer

Lina Josefina Lindqvist

Skarv

Nyheter

Foto: Karin Björkqvist

3 juli 2017

Lina Josefina Lindqvist får Norrlands litteraturpris 2017

Nyheter