Huden

Författare

Yael Adler

Översättare

Jim Jakobsson

Huden

Svenska

2017-01-30

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Hälsa

Översättare

Jim Jakobsson

Författare

Recensionsdag

2017-02-22

Publiceringsdatum

2017-01-30

Illustratör

Katja Spitzer

Formgivare omslag

Kristin Lidström

Bokinformation

Originaltitel

Haut nah - Alles über unser grösstes Organ

Originalspråk

Tyska

Språk

Svenska

Illustratör

Katja Spitzer

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113074009

Antal Sidor

284

Vikt (kg)

0.518

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

159

Klimatpåverkan

458g CO2e
Papper
ca 391 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 59 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Huden

Recensioner

”Lätt­läst och roligt!”

MåBra

Böcker av författaren

Om boken

Vår hud är vårt största organ och den barriär som omsluter oss. Cirka två kvadratmeter med känsliga receptorer som hjälper oss att uppfatta världen omkring oss och skydda allt inom oss. Spelplan för både fördomar och förförelse. Samtidigt är huden - på ett väldigt konkret plan - en biotop för bakterier, svamp, virus och parasiter.

Trots att huden är så synlig och tar så mycket plats så är den märkligt hemlig. Det vill den tyska hudläkaren Yael Adler ändra på. För vår hud berättar mer om oss än vi någonsin kan tro: Den här boken kommer att lära dig precis allt du inte visste att du ville veta om din hud.

Författaren tar ett helhetsgrepp om huden på ett medicinskt, filosofiskt men hela tiden populärvetenskapligt sätt. Så följ med på hudresa genom sex och celluliter, samspelet mellan yttre och inre organ, mirakelkrämer och dyra löften, och mot utseendefixering och åldrande. Och häng med på ett sansat korståg mot tvål!

Läs mer

Yael Adler, Katja Spitzer

Huden

Nyheter

Foto: Kristoffer Appelvik

19 februari 2017

Yael Adler om solen och huden

Nyheter