Aftonland

Författare

Therese Bohman

Aftonland

2016-08-22

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2016-08-22

Formgivare omslag

Beatrice Bohman

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket, E-bok, Ljudbok

Produktdetaljer

ISBN

9789113074351

Aftonland

Recensioner

”Hon är en flanör utan flock, en romantiker med skalpell. Det här är hennes bästa bok.” SR Kulturnytt

”För i slutändan fungerar Bohmans roman precis som det drömda fartygets krasch in i urberget. I långa stycken magnifikt oförutsägbar, ett undergrävande sprickverk.”

”Bohman håller både stilen och stämningen och tvingar läsaren att vänta ut de allra sista sidorna.”

”Bohman skriver utsökt.”

"Det finns en anda av Hjalmar Söderberg över Therese Bohmans nya roman. Den särskilda sent-på-jorden-stämningen kring huvudpersonen Karolina Andersson framträder ju så osökt raffinerat i samspelet med ett nutida Stockholm."Barbro Westling

”… en knivskarp idéroman som biter skammen av den ofrivilliga ensamheten.”

"Stilistiskt för Bohman tankarna till Karolina Ramqvists sublima romaner om Karin. Det avklarnade språket har inte ett ord för mycket, den återhållsamma prosan undertrycker dramatiken, som därmed förstärks. Båda tecknar kvinnor som inte resonerar som den feministiska matrisen föreskriver. De är berättare." Åsa Linderborg, Expressen

”En liten, stor roman”

"Det fantastiska är att Bohman av detta lyckas göra något som varken är banalt eller ointressant, utan tvärtom egenartat och oerhört engagerande. /.../ Stilen är lika välavvägd. Hela tiden välskrivet, men med ett språk som aldrig låter formen ställa sig i vägen för innehållet. Elegant är det bästa ordet för att beskriva Bohmans stil." John Sjögren, UNT

Böcker av författaren

Om boken

"Förlagshuset ligger som ett fartyg förtöjt mitt i stan, en stor ljus byggnad som kröns av en takterrass. Fasaden är ett rutnät av trä och granit, i vinden vajar flaggor med ett snirkligt men bestämt R på. R som i Rydéns."
En ung kvinna kommer till förlaget som praktikant men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar för författarna och förlagets utgivning. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda.Med åren växer deras arbetsrelation till något som de båda har svårt att definiera. Kanske handlar det om ömsesidigt förtroende? Eller handlar det i själva verket om något annat?Therese Bohmans nya roman utspelas i Stockholm och vecklar ut sig till en berättelse om tradition och modernitet, förhoppningar och besvikelser, idealism och krass verklighet.

Läs mer

Therese Bohman

Andromeda

Om boken

Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

Aftonland är en idéroman om kärlek, konst och ensamhet. Karolina rör sig i intellektuella kretsar men hela tiden finns där det rent mänskligt närvarande det sexuella, det pulserande, livskonkurrensen, ledan och sveken, konsekvensernas rädsla och lockelse.

Läs mer

Aftonland

Therese Bohman

Aftonland

Om boken

Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin, efter läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna. Hon återfinns i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv.

En dag när det regnar råkar hon i samspråk med läkaren Carl Malmberg och han erbjuder henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärlekshistoria mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort.

Therese Bohman debuterade med den uppmärksammade romanen Den drunknade, som översattes till flera språk. Även hennes nya roman är ett psykologiskt passionsdrama där frågan om makt och sexualitet ställs på sin spets. Men Den andra kvinnan handlar lika mycket om att söka sina drömmar och att utmana rädslorna inom sig själv.

Läs mer

Den andra kvinnan

Therese Bohman

Den andra kvinnan

Om boken

Mitt i den allra hetaste högsommaren åker Marina till Skåne för att hälsa på sin äldre syster Stella. Nu får Marina för första gången besöka Stellas nya hus och träffa hennes sambo, författaren Gabriel.

Runt Marina, Gabriel och Stella tar ett lika lågmält som intensivt kammarspel form. I mitten av står de två systrarna, som på en gång är själsfränder och inte förmår nå varandra.

Under de kvalmiga sommarveckorna blir Marina alltmer övertygad om att Stella inte är trygg i förhållandet. Det är något som hon vill berätta, men ingenting blir sagt. Men också Marina döljer någonting - den allt starkare attraktionen mellan henne och Gabriel.

Den drunknade är en förtätad roman om attraktion, tystnad och svek. Marina och Gabriel spelar ett farligt spel som riskerar att få ödesdigra konsekvenser.


Läs mer

Den drunknade

Therese Bohman

Den drunknade

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

2 september 2022

På promenad med: Therese Bohman

IntervjuerNyheter