Balladen om det sorgsna kaféet

Författare

Carson McCullers

Översättare

Håkan Bravinger

Balladen om det sorgsna kaféet

Svenska

2019-07-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Klassiker

Översättare

Håkan Bravinger

Författare

Publiceringsdatum

2019-07-04

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originaltitel

The Ballad of the Sad Café

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Serie

Norstedts klassiker

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktdetaljer

ISBN

9789113079660

Balladen om det sorgsna kaféet

Recensioner

”Det här är bland det bästa man kan läsa och har man inte stiftat bekantskap med Carson McCullers innan så ska man göra det nu. Det här blir en 5:a!”

Magnus Utvik, Gomorron Sverige

”Du som ömmar för de udda och överblivna får en vän för livet. Och det nyskrivna förordet av Stina Stoor är läsvärt bara det.”

M-magasin

”Mästaren av det sorgsna kaféet – underbart klassikermöte”

”Jag blir helt golvad” Göran Everdahl

SVT Go'kväll

Böcker av författaren

Om boken

I den lilla staden i Georgia härskar lugnet, även om permissionssoldater gör de stekheta gatorna osäkra över veckosluten. Men så en dag förändras allt för den tolvåriga Frankie: hennes bror presenterar sin blivande fru. Genast börjar Frankie förbereda sig på sitt nya liv och bröllopsresan tillsammans med brudparet. Dagarna inför bröllopet blir hektiska. Hon ska byta namn, bli en annan person, hon ska skriva ett avskedsbrev till sin far och hon ska snart få se snö och för första gången bli en del av världen.

Bröllopsgästen är en häpnadsväckande modern roman med stark intensitet, omtagningsteknik och oförglömliga personporträtt. Frankie blir till en av McCullers mest berörande skildringar av den unga begåvade flickan som längtar bort. Hon vet så mycket mer än sina jämnåriga men är oförmögen att förstå hur världen omkring henne fungerar. Kokerskan Berenice Sadie Brown, den bastanta svarta kvinnan med ett öga, får stå för förnuftet och omsorgen, samtidigt som hennes starka livsberättelse i det segregerade Georgia skär genom romanen.

Nu presenteras Bröllopsgästen i en efterlängtad nyöversättning och med ett nyskrivet förord av författaren Tove Folkesson.

"En utomordentligt fängslande, sammansatt studie i den brådmogna förpubertetens psykologi. Bland det finaste jag läst av amerikansk prosa." Per Wästberg

Läs mer

Carson McCullers

Bröllopsgästen

Om boken

Miss Amelia driver ett framgångsrikt destilleri och en handelsbod. En dag kommer en puckelryggig man förbi och från den dagen förändras allt i staden. Snart öppnas ett café och staden och dess invånare lever upp så fort fabriksvisslan signalerar arbetsdagens slut. Men så en dag hinner miss Amelias förflutna ikapp henne och en tidigare make knackar på dörren. Det blir inledningen på ett triangeldrama som inte liknar något annat i världslitteraturen.

Carson McCullers korta mästerverk Balladen om det sorgsna kaféet utspelas i den amerikanska Södern där kedjefångarnas sång kan liknas vid en grekisk kör. Men det är också en innerlig sång om kärlek och ensamhet och om när kärlek blir till våld, hat och svek. Nu presenteras Balladen om det sorgsna kaféet i nyöversättning tillsammans med sju aldrig tidigare publicerade noveller samt ett nyskrivet förord av Stina Stoor.

Läs mer

Balladen om det sorgsna kaféet

Carson McCullers

Balladen om det sorgsna kaféet

Nyheter

5 november 2019

Carson McCullers klassiker åter på svenska

Nyheter