Norstedts topplista

Foto: Carson McCullers är ny på listan. Carl Van Vechten

Datum

3 April 2017

Foto

Carson McCullers är ny på listan. Carl Van Vechten

Varje måndag uppdaterar vi vår topplista över de hetaste, nyutkomna böckerna. Den här veckan är Johannes Anyuru fortsatt etta och två nya böcker har letat sig in på topp fem.

1. (1) Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyurus nya roman handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. ”Anyurus förtrollningsförmåga överträffar George Orwells”, skriver Expressen Kulturs Per Wirtén.


2. (ny) Carson McCullers – Balladen om det sorgsna kaféet

Carson McCullers korta mästerverk Balladen om det sorgsna kaféet utspelas i den amerikanska Södern där kedjefångarnas sång kan liknas vid en grekisk kör. Men det är också en innerlig sång om kärlek och ensamhet och om när kärlek blir till våld, hat och svek. ”Varje rad, varje tillstånd är avvägt med nästan kuslig precision” skriver SvD:s Maja Thrane.


3. (2) Agnes Lidbeck – Finna sig

Agnes Lidbecks kritikerhyllade debut Finna sig är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. Expressens Jens Liljestrand skriver att boken är ”en skildring av en modern kvinnas liv som tjänare åt patriarkatet – åt pojken, mannen, gubben. I den hårt stiliserade gestaltningen är Annas enda mål att vara, för att tala med Sonja Åkesson, vit mans slav.”


4. (ny) Mark Johnson – Den enkla sanningen

Mark Johnsons thrillerdebut Den enkla sanningen kan beskrivas som ett möte mellan genremästaren John Grishams böcker och den danska tv-serien Borgen. Den utspelar sig i svensk toppolitik med kopplingar till ryska planer på att ta kontroll över den svenska energibranschen. Läs vår intervju med Mark!


5. (4) Anna Jansson – Det du inte vet

Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet – den nya kriminalromanen om Maria Wern. "Ett verkligt stycke Sverige i form av en deckare, och bland det bästa Jansson har skrivit", skriver Femina.

Relaterat

Om boken

Miss Amelia driver ett framgångsrikt destilleri och en handelsbod. En dag kommer en puckelryggig man förbi och från den dagen förändras allt i staden. Snart öppnas ett café och staden och dess invånare lever upp så fort fabriksvisslan signalerar arbetsdagens slut. Men så en dag hinner miss Amelias förflutna ikapp henne och en tidigare make knackar på dörren. Det blir inledningen på ett triangeldrama som inte liknar något annat i världslitteraturen.

Carson McCullers korta mästerverk Balladen om det sorgsna kaféet utspelas i den amerikanska Södern där kedjefångarnas sång kan liknas vid en grekisk kör. Men det är också en innerlig sång om kärlek och ensamhet och om när kärlek blir till våld, hat och svek. Nu presenteras Balladen om det sorgsna kaféet i nyöversättning tillsammans med sju aldrig tidigare publicerade noveller samt ett nyskrivet förord av Stina Stoor.

Läs mer

Carson McCullers

Balladen om det sorgsna kaféet

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Om boken

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande.

Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller.

Läs mer

Finna sig

Agnes Lidbeck

Finna sig