Skuggorna vi bär

Författare

Nancy Pick

Lo Dagerman

Skuggorna vi bär

2017-01-04

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2017-01-04

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113079783

Skuggorna vi bär

Recensioner

”De båda författarna är varsamma och kloka i sitt sätt att resonera omkring förlaga och litterär gestaltning …”

”Lo Dagerman och Nancy Pick besitter det intellektuella modet att skärskåda fädernas skuggor. Med imponerande energi och tålamod gräver de fram fakta och fyller igen luckor.”

”Detektivarbetet är spännande att följa, precis som deras tankar om det de upptäcker.”

Böcker av författaren

Om boken

Stockholm 1947. Stig Dagerman, den unge författaren vars namn är på allas läppar, arbetar febrilt på en ny pjäs. Han kommer att kalla den Skuggan av Mart. Den handlar om en kvinna och hennes två söner. Förebilderna är den österrikisk-judiska författarinnan Etta Federn; Jean, hennes äldste son, död hjälte i den franska motståndsrörelsen; och Michel, hennes yngre son. Stig Dagerman besökte Etta Federn i Paris några veckor innan han börjar skriva på sin pjäs.

Ungefär sextio år senare kontaktas jag av Nancy Pick - en amerikansk släkting till Etta Federn. Hon har hört talas om pjäsen och vill veta mer. Nancy och jag bedriver, på var sitt håll, en högst personlig och passionerad forskning.

Skuggan av Mart kommer att föra samman Nancy och mig, men pjäsen driver oss också isär. Varför har Stig skapat ett så grymt porträtt av Etta? Varför ville han ställa ett sådant monster till modersgestalt på scen? Vad hände egentligen när Stig och Etta möttes? Nancy och jag beslutar oss för att gemensamt forska vidare. Det här är kanske vår chans att verkligen komma Etta och Stig in på livet.

Lo Dagerman

Läs mer

Nancy Pick, Lo Dagerman

Skuggorna vi bär

Nyheter

Foto: Mandy Demuth

6 februari 2017

I skuggan av en pjäs

Nyheter