Grand Danois

Författare

Daniel Dencik

Översättare

Ninni Holmqvist

Grand Danois

Svenska

2017-12-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Noveller

Översättare

Ninni Holmqvist

Författare

Recensionsdag

2018-01-22

Publiceringsdatum

2017-12-29

Formgivare omslag

Lotta Kühlhorn

Bokinformation

Originaltitel

Grand Danois

Originalspråk

Danska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113080574

Antal Sidor

234

Vikt (kg)

0.312

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

192

Bredd (mm)

127

Klimatpåverkan

326g CO2e
Papper
ca 197 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 125 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Grand Danois

Recensioner

”Novellerna drar en framåt med en ren men poetiskt förtätad prosa som bär, också när tankegodset väger väl lätt.” Amanda Svensson

Sydsvenskan

”Rasande skickligt skrivna och läsvärda är Denciks noveller i alla händelser.” Ellen Mattsson

Göteborgs-Posten

Böcker av författaren

Om boken

Kom på fest hos världens ensammaste man. Möt författaren som reser till Tokyo för att dö. Följ med pojken som får lära sig att man inte får missbruka ett förtroende. Jogga motvilligt upp bredvid grannfrun som springer lite långsammare än du. Följ med till USA för att söka upp Angelo Badalamenti.

Novellerna i Grand danois är en undersökning av ensamhetens väsen, dess möjligheter och omöjligheter. Men som all stor litteratur är den så mycket mer. Daniel Dencik presenterar här nio obarmhärtigt täta noveller om livet och döden, om att vara konstnär, om val och konsekvenser.

Läs mer

Daniel Dencik

Grand Danois