Anne Franks dagbok

Författare

Anne Frank

Ari Folman

David Polonsky

Översättare

Per Holmer

Anne Franks dagbok

Svenska

2017-09-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Översättare

Per Holmer

Författare

Recensionsdag

2017-10-16

Publiceringsdatum

2017-09-29

Formgivare omslag

Jens Öhrström

Bokinformation

Originaltitel

Het Achterhuis: Dagboekbrieven 12 juni 1942 - 1 augusti 1944

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Storpocket, E-bok, Ljudbok, Storpocket, Inbunden

Produktion

Papper

LABB Bokpapper trähaltigt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789113081212

Antal Sidor

349

Vikt (kg)

0.384

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Klimatpåverkan

440g CO2e
Papper
ca 262 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 17 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 161 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen.

I denna utgåva av Anne Franks dagbok återfinns dagboksanteckningar som tidigare lyfts ut av Annes far, Otto Frank. Dessa textställen utgör drygt trettio procent av boken och understryker att Anne först och främst var en tonårsflicka och en människa - inte en symbol.

Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

Läs mer

Anne Frank, Ari Folman, David Polonsky, David Polonsky

Anne Franks dagbok

Nyheter

27 januari 2023

Därför är berättelserna om Förintelsen så viktiga

NyheterFörintelsen