Preppa som en kock

Författare

Magnus Albrektsson

Preppa som en kock

2019-08-29

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2019-08-29

Recensionsdag

2019-09-18

Formgivare

Pär Wickholm

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Kategori

Allmänna kokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

David Back

Formgivare

Pär Wickholm

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Obestruket t/f

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113092317

Antal Sidor

159

Vikt (kg)

0.778

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

267

Bredd (mm)

197

Miljöpåverkan

555g CO2e
Papper
ca 275 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 44 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 237 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Hur gör kockar trerättersmenyer hemma? Finns det något vi vanliga matlagare kan lära oss av kockar? Och varför är olika konsistenser på maten viktigt? I boken Preppa som en kock får du hjälp av den professionelle kocken Magnus Albrektsson som har stor erfarenhet av hur privatpersoner lagar och njuter av mat. Kärnan i boken är konkreta tips, råd, genvägar och hemligheter, du får även några av de bästa recepten, fyllda av smak, bland annat fem härliga menyer och buffémat. Gör egen buljong och smaksatt salt, använd lite mer ovanliga styckningsdetaljer, testa olika tillagningstekniker och börja söndagspreppa! Med gott humör och stort kunnande inspirerar Magnus till roligare och mer effektiv matlagning som resulterar i ännu godare mat hemma.

Läs mer

Magnus Albrektsson

Preppa som en kock