Nästa gång elden

Författare

James Baldwin

Översättare

Olof Starkenberg

Nästa gång elden

Svenska

2019-03-21

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Klassiker

Översättare

Olof Starkenberg

Författare

Publiceringsdatum

2019-03-21

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originaltitel

The Fire Next Time

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Serie

Norstedts klassiker

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113093840

Böcker av författaren

Om boken

Nästa gång elden togs emot som en omistlig uppgörelse redan när den första gången publicerades 1963. James Baldwins unika förmåga att skriva med lika mycket vrede som ömhet avtäckte här rasismens öppna och dolda mekanismer, och visade på hur förtrycket bygger ett maktfullkomligt system där somliga räknas som förlorare och somliga ger sig själva rätten att utplåna alla andra.

Utgångspunkten är författarens egen uppväxt i Harlem och hur han konsekvent utsattes för en vardagsrasism som kom att följa honom resten av livet. Men det personligt hållna skrivsättet - utformat som två brev - öppnar också blicken och skänker möjlighet till försoning kring grundläggande mänskliga värden.

Samtidigt är förbehållet tydligt formulerat: "Vill jag verkligen bli integrerad i ett brinnande hus?" Ty om det inte är möjligt att enas om en gemensam lösning så blir följden en fullskalig katastrof. Därav titeln: Nästa gång elden.

New York Times kallade Baldwins essä för "en predikan, ett ultimatum, en bekännelse, en angivelse, ett testamente och en krönika". Nu presenteras Nästa gång elden i Norstedts klassikerserie i en reviderad översättning och med ett nyskrivet förord av Aleksander Motturi, som tidigare i år ledde en hel föreläsningsserie utifrån James Baldwins tidlösa mästerverk.

Läs mer

James Baldwin

Nästa gång elden

Nyheter

Foto: Allan Warren

13 juni 2020

Läs James Baldwin och Ta-Nehisi Coates

Nyheter