Parisaren

Författare

Isabella Hammad

Översättare

Alva Dahl

Parisaren

Svenska

2020-03-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Alva Dahl

Författare

Recensionsdag

2020-03-30

Publiceringsdatum

2020-03-11

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originaltitel

The Parisian

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

LABB Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113096858

Antal Sidor

574

Vikt (kg)

0.924

Ryggbredd (mm)

44

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

158

Klimatpåverkan

587g CO2e
Papper
ca 292 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 58 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 237 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Efter att ha levt i självvald exil i London i många år reser skådespelerskan Sonia tillbaka till familjen i Haifa för att slicka såren efter en katastrofal kärleksrelation och hälsa på sin syster Hanin. Snart träffar Sonia den karismatiska teaterregissören Mariam och hamnar mitt i repetitionerna av Hamlet på en teater i Ramallah på Västbanken. Hon går med på att spela Gertrude och dagarna fylls av att nöta in de klassiska replikerna på arabiska, tillsammans med en trupp entusiastiska egocentriker som förenas i viljan att introducera Shakespeare för en arabisk publik.
Samtidigt som premiären närmar sig blir det allt tydligare hur stora och våldsamma svårigheter en palestinsk teatergrupp står inför och mitt i allt anar Sonia att det finns en skrämmande och spännande möjlighet att lämna sitt gamla jag bakom sig och börja om på nytt i sina förfäders hemland.Isabella Hammads andra roman efter kritikerrosade Parisaren är en passionerad och tankeväckande berättelse om skapande i ockuperat land, om diaspora, flykt och kraften i ett delat motstånd.

Läs mer

Isabella Hammad

Vålnaden in

Om boken

"Parisaren är en sublim läsupplevelse: utsökt, behärskad, makalöst intelligent, ovanligt samlad och uppriktigt vacker." Zadie Smith

Parisaren är berättelsen om en ung palestiniers upptäckt av ett Europa som inte längre existerar. Midhat är en ung man från Nablus i Palestina. Det är i början av 1900-talet och han skickas till Montpellier, Frankrike, för att läsa medicin och upplever genast kulturkrockar och politiska oroligheter. I Montpellier blir Midhat förälskad i en ung kvinna, men när han får reda på en förödande hemlighet lämnar han henne och staden och reser till Paris. Vi får även följa Midhat tillbaka till Palestina som just då står under brittiskt mandat där han försöker bygga upp ett nytt liv och glömma sitt livs stora kärlek Jeanette.

Parisaren är en medryckande episk roman om kärlek, politik, klass, krig och identitet och Midhat är en underbar vän att vandra genom boksidorna med. Parisaren blåser liv i en avgörande period i Palestinas historia genom en ung mans resor och romanser, från studierna i Frankrike under första världskriget till återkomsten till Palestina, i startskottet för landets kamp för självständighet.

Läs mer

Parisaren

Isabella Hammad

Parisaren