Trädgårdsapoteket

Författare

Marie-Louise Eklöf

Ingemar Blomqvist

Trädgårdsapoteket

Svenska

2020-02-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2020-03-04

Publiceringsdatum

2020-02-14

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Kenneth Boreman

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Magno Natural

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113097206

Antal Sidor

150

Vikt (kg)

0.607

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

250

Bredd (mm)

177

Klimatpåverkan

635g CO2e
Papper
ca 384 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 7 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 244 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Örter har i alla tider använts som läkeväxter. Varken slott, kloster eller allmogen klarade sig utan en örtagård. Idag återupptäcker allt fler den urgamla kunskapen om trädgårdens välgörande inverkan på både kropp och själ.

I den här boken beskriver läkeörtsterapeut Marie-Louise Eklöf hur våra vanligaste trädgårdsväxter kan användas i hälsans tjänst. Från anis till ålandsrot presenterar hon örternas verksamma ämnen, användningsområden och hälsofrämjande funktioner. Vi får lära oss hur de olika växterna bäst bereds och hur vi kan använda dem till egengjorda teer, örtbad, oljor, omslag och tinkturer. Till varje växt bidrar trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist med värdefulla råd om hur du går till väga för att själv odla, föröka och skörda örten i fråga. I kapitlet "Trädgårdens egen beautybox" får vi idéer till hur vi kan använda det vi odlar till hud- och skönhetsvård. Inspirerande och pedagogiskt ges mängder av exempel på hur du kan nyttja din trädgård för att stärka din hälsa.

Läs mer

Marie-Louise Eklöf, Ingemar Blomqvist

Trädgårdsapoteket

Om boken

Vilda växter beskriver ett femtiotal vilda nyttoväxter som vi kan hitta i den svenska naturen. Vi får veta var och när vi bäst plockar dem och hur de kan användas i matlagning eller som läkeväxter. Vi lär oss göra egna örtteer, oljor och salvor och får veta hur de olika växterna bäst kommer till sin rätt som krydda eller råvara i till exempel sallader, bröd och soppor.

Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.

Läs mer

Vilda växter

Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg

Vilda växter

Om boken

Det finns ett stort intresse för örters läkande och lindrande krafter. Marie-Louise Eklöf, som är utbildad örtterapeut, har under många år hjälpt människor med olika besvär på sin egen mottagning. I Gröna apoteket delar hon med sig av sin gedigna kunskap.

Boken inleds med ett kapitel om hälsa och det holistiska perspektivet på kropp och själ och vad som leder till sjukdom. Här beskriver författaren också den metod hon arbetar efter som örtterapeut för att hitta den ursprungliga orsaken till besvären. Hur man kan använda örterna till att lindra symptomen och stödja kroppens naturligt läkande processer.
Därefter beskrivs de 40 vanligaste svenska läkeörterna och deras läkande funktioner - från arnica till ögontröst.
Sedan följer ett mera praktiskt inriktat kapitel om att skörda, torka och förvara läkeörter på bästa sätt. Marie-Louise Eklöf delar även med sig av sin kunskap när det gäller att bruka och bereda örter. En stor del av boken upptas också av beskrivningar av olika åkommor - från acne till övergångsbesvär. Författaren berättar om orsakerna till åkommorna och ger råd om hur du kan behandla besvären själv med hjälp av olika örter. Boken innehåller ett stort antal recept på kurer och örtbehandlingar.
I två avslutande kapitel får vi veta mer om hur de kemiska substanserna i läkeörterna fungerar och grundläggande kunskaper om anatomi. Var i kroppen och hur verkar örterna?

Läs mer

Gröna apoteket

Marie-Louise Eklöf

Gröna apoteket

Nyheter

Foto: Anders Pedersen

30 maj 2017

Brygg ditt eget örtte!

Nyheter