Klimatsmart trädgård

Författare

Susanna Rosén

Klimatsmart trädgård

Svenska

2020-02-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2020-03-18

Publiceringsdatum

2020-02-28

Illustratör

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Susanna Rosén

Illustratör

Karin Janrik

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Obestruket t/f

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113103655

Antal Sidor

151

Vikt (kg)

0.61

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

247

Bredd (mm)

176

Böcker av författaren

Om boken

Hur skapar man en hållbar och klimatsmart trädgård? Det är frågan många trädgårdsinnehavare ställer sig idag, då klimatkris och nedgången i antalet pollinerande insekter står för de stora rubrikerna.

Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.

Hon beskriver hur vi kan tänka i nya banor i stort som smått. Att utgå från de förutsättningar och den jord som finns naturligt i trädgården och välja växter utifrån detta är första steget på vägen. Klimatsmarta växter är tåliga och klarar sig utan alltför mycket vattning och annan skötsel. I ett omfattande kapitel ger Susanna Rosén tips på växter som trivs i olika förutsättningar: från fuktig lerjord till en torr och stenig tomt.

I den hållbara trädgården skapar man ett eget ekosystem där det mesta återanvänds: växtrester blir kompost, regnvatten samlas i tunnor och kvistar från beskärning mals till flis för marktäckning, plantor delas så att en växt blir flera... Med Klimatsmart trädgård blir du en miljöhjälte hemma i din egen trädgård.

Läs mer

Susanna Rosén, Karin Janrik

Klimatsmart trädgård

Om boken

Stora pelargonboken innehåller mer än 300 sorters pelargoner. Tips på skötsel och förökning. Massor av inspiration. En bibel för alla pelargonfantaster!

Från klassiska pelargoner som ´Mårbacka´ och ´Amanda´ till nya spännande sorter med namn från sagans värld. Stjärnpelargoner och miniatyrer, engelska pelargoner och de vilda från Sydafrika… Susanna Rosén beskriver dem alla och ger tips på de mest odlingsvärda sorterna. Skötsel och förökning har ett eget omfattande kapitel, och hon berättar också hur de växer i sitt ursprungliga tillstånd.
Susanna Rosén har intervjuat några pelargonsamlare som generöst delar med sig av sina erfarenheter och bland annat berättar om vinterförvaring och om konsten att odla fram nya sorter. Hon visar hur pelargonernas stora variation i blommornas och bladens struktur och färger gör dem tacksamma att använda i olika kompositioner både ute och inne. Visst är det vackert med sommarens traditionella pelargoner i lerkrukor på fönsterbrädet, men bokens bilder visar att det finns många andra sätt att njuta av pelargoner, ensamma eller tillsammans med andra växter.
Stora pelargonboken är rikt illustrerad med Susanna Roséns växtporträtt och stämningsfulla bilder från Sverige och Sydafrika. Anna Skoog har tagit bokens vackra foton av inspirerande pelargonarrangemang med olika uttryck.

"Det som du nu håller i din hand är den största och mest omfattande bok om pelargoner som hittills kommit ut i Sverige. Den skiljer sig från tidigare böcker genom den stora mängd arter och sorter som presenteras. Både vilda arter och odlade sorter beskrivs ingående i text och bild."
Susanna RosénLäs mer

Stora pelargonboken

Susanna Rosén

Stora pelargonboken

Om boken

Amaryllis är en förförande blomma som ger ljus och liv i hemmet under den mörka årstiden. Den bjuder på stor variation och färgprakt, från de arter som växer vilda i Sydamerika till alla sorter som odlare har förädlat fram.

Den romantiska rosa och vita ´Apple Blossom´, den strama sammetsröda ´Benfica´ och den gräddvita ´Alfresco´ med sina dubbla lager av vackra kalkblad. Susanna Rosén beskriver här fler än hundra amaryllissorter. Hon berättar om ursprung och historia, om hur man ska gå tillväga för att få sin lök att blomma till jul och hur man sparar den och får löken att blomma om i många år framöver.

I några av Sveriges vackraste vintermiljöer har hon fotograferat fantastiska arrangemang i både kruka och vas: en herrgård i norra Uppland, en gränd i Gamla stan, ett hem i natursköna Jokkmokk och Ekshäradsgården på Skansen.

En innehållsrik och färgsprakande bok som blir en sann glädje i vintermörkret.

Läs mer

Amaryllis

Susanna Rosén

Amaryllis

Om boken

"Den amaryllis som vi har i våra hem till jul bjuder på stor variation och färgprakt, från de arter som växer vilda i Sydamerika till alla korsningar som odlare har fått fram genom sitt förädlingsarbete.

Genom korsningarna har man skapat alla de fantastiska sorter som finns i olika färger, med fantasieggande namn. De flesta är enkla, andra är dubbla. Vanliga färger är olika nyanser av rött, rosa och vitt men också gult. Nja, kanske inte riktigt gult utan snarare gräddgult.

Blomman varierar inte bara i färg utan också i mönstring. Vissa är fräkniga, andra randiga eller har ett stjärnformat mönster i blommans mitt. Också blommans storlek varierar från riktiga giganter med stora spektakulära blommor till dem med ganska små smäckra blommor med amaryllismått mätt. De småblommiga sorterna kan antingen ha medelstora blommor eller räknas som miniatyramaryllis. Några egentliga miniatyrer är de inte, men de mindre blommorna gör att hela plantan ger ett nättare intryck än de storblommiga sorterna.

Det är just den här variationen som gör att man egentligen inte borde begränsa sig till att bara ha amaryllis till jul utan se den mer som den vårblomma den är i naturen. I det vilda blommar den på våren, precis som den också gör i Medelhavsländerna. Där sätter man ibland ut den i kruka eller i en plantering när den har gjort sitt i kruka inomhus till jul. Det är kanske dags att vrida tillbaka klockan ett snäpp och få den till en krukväxt som blommar från jul och en bra bit in på våren, den tid då många andra krukväxter går på sparlåga. Det är ju så vi odlade amaryllis förr."

Susanna RosénLäs mer

Amaryllis - Älskad vinterblomma!

Susanna Rosén

Amaryllis - Älskad vinterblomma!

Om boken

Tulpanen har fått en särskild plats i våra hjärtan då vi redan strax efter jul kan köpa de första färgglada tulpanbuketterna som ger en föraning om våren. Den är en av våra absolut populäraste blommor och intresset för nya sorter och kombinationer bara växer.

I Stora tulpanboken skriver Susanna Rosén om både klassiska välkända sorter och helt nya från världsberömda lökträdgårdar i Holland. Hon beskriver detaljerat cirka 200 olika tulpaner i text och bild och besöker Göteborgs botaniska trädgård där många vilda rariteter finns i den vackra lökträdgården. Tulpanentusiaster i både Holland och Sverige berättar om sina favorittulpaner och odlingar. Antalet sorter som finns i handeln ökar för varje år och med Internet blir hela Europas sortiment tillgängligt att beställa.

Tulpanens resa från Holland till Sverige, odling och skötsel och tulpanens historia är andra teman i Susanna Roséns omfattande bok om de fascinerande tulpanerna. Praktiska råd om jordmån och placering hjälper såväl nybörjare som entusiaster att njuta av blomsterprakten.

Läs mer

Stora tulpanboken

Susanna Rosén

Stora tulpanboken

Om boken

En lövskog med vitsippor på våren, en skir blomsteräng vid midsommartid, fackelblomster och svärdslilja i vattenbrynet. Naturlig trädgård beskriver hur man kan hämta inspiration från naturen när den är som allra vackrast och skapa varierande trädgårdar med utgångspunkt från den. Om man utgår från trädgårdens naturliga förutsättningar blir det lättare att välja rätt växt till rätt plats. Ett skuggigt och fuktigt hörn eller ett torrt och höglänt parti blir inte längre ett problem utan en tillgång. I den lätta skuggan under träden i trädgårdslunden trivs vårens lökväxter och på stenhällar med ett tunt lager jord planteras växter som passar just där. Susanna Rosén visar också hur man kan skapa vackra planteringar genom att kombinera vilda växter med odlade som trivs med samma betingelser. I naturen står växterna sällan en och en utan bildar ofta större klungor eller mattor, och marken täcks av växter ? där finns nästan ingen bar jord. En hel matta av olika nävor, fetblad i gult eller vitt i skrevorna på en tomt vid havet, fingerborgsblommor och krolliljor som får sprida sig lite som de vill är några av de exempel som författaren visar i boken. Med hjälp av inspirerande färgfotografier, detaljerade växtlistor och idéskisser visar hon hur man på bästa sätt planerar sin trädgård med naturen som inspirationskälla.

Läs mer

Naturlig trädgård

Susanna Rosén

Naturlig trädgård

Om boken

Vem drömmer inte om den perfekta trädgården? Och vem gör inte alla fel man kan göra i sin iver att nå dit? Ofta blir resultatet plottrigt och ogenomtänkt, utan hänsyn till hus, jordmån och omgivning. Det är viktigt att tänka efter före. Att fundera igenom de förutsättningar som är givna. Denna bok är en handledning i hur man steg för steg planerar sin trädgård. Det gäller både om man övertar en gammal, uppvuxen trädgård eller om man anlägger en ny. Boken ger dig hjälp med att tänka igenom trädgårdens förutsättningar att skapa såväl helhet som enstaka rabatter. Du får tips på hur du kan komponera med färg och form, men också på vilka växter som passar i olika lägen och på olika jordmån. Allt för att få en så välmående trädgård som möjligt. Boken varvar matnyttiga fakta med härlig inspiration och den är rikt illustrerad med färgfoton av Helena Tovås Persson. Den riktar sig både till dem som just börjat med sin första trädgård och till redan hängivna som vill veta mera.

Läs mer

Planera din trädgård

Susanna Rosén, Helena Tovås Persson

Planera din trädgård

Nyheter

29 november 2018

Böckerna som garanterat ger julstämning

Nyheter