Om Nadja
om_nadja_angle_1.jpg
om nadja angle 5.jpg
om_nadja_angle_2.jpg

Författare

Fanny Ambjörnsson

Om Nadja

2021-09-10

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2021-09-10

Recensionsdag

2021-10-06

Formgivare omslag

Lotta Kühlhorn

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113111056

Antal Sidor

201

Vikt (kg)

0.348

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

144

Miljöpåverkan

248g CO2e
Papper
ca 123 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 20 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 106 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Om Nadja

Recensioner

”Fanny Ambjörnssons ömsinta skildring av systern är en mirakulös bok.” ”Författarskicklighet och ämneskunskap i all ära, men texten är också bevis på en systerlig kärlek som vågar bekänna tvivel, förundran, sorg och oro – en oro emellanåt så djup att den ger en glimt av en annan värld. Som skulle kunna vara Nadjas?”

”Om Nadja är en mycket personlig berättelse om ett barn som kom till världen i mitten av 1980-talet tillsammans med en tvillingsyster men som fick ett helt annorlunda liv än denna ... Boken är mycket läsvärd och värdefull för alla som vill utöka sitt reflekterande över värden i livet och hur olika livsvillkor kan se ut. Helhetsbetyg: 5”

BTJ

”...det är när Fanny Ambjörnsson använder storasysterblicken som Om Nadja knockar mig. För genom den tar Nadja form och sin plats i allas vår värld, liksom i relief till alla yttre detaljer ... Genom det mikrokosmos som är en familj handlar ”Om Nadja” så också om oss och det gemensamma. Men mest handlar den om Nadja Ambjörnsson. Som gillade ramsor och oväder.”

”I Om Nadja briljerar hon i den hybridform mellan personlig essä och vetenskaplig reflektion som hon redan tidigare gjort till sin i böcker som Rosa - den farliga färgen och Tid att städa - om vardagsstädningens tid och praktik.”

Göteborgs-Posten

Böcker av författaren

Om boken

Hur berättar man om någon som saknar röst?

När lillasyster Nadja föddes blev inget som någon hade tänkt sig. Hon kunde inte andas själv och uppvisade tecken på allvarliga hjärnskador. Det visade sig att Nadja skulle behöva assistans 24 timmar om dygnet under hela sitt liv.

Den här boken är ett försök att närma sig Nadjas liv, speglat genom alla som funnits runt henne: En storasyster som plötsligt måste bli vuxen. Åldrande föräldrar vars dotter aldrig kommer att klara sig själv. Assistenter som vet mer om Nadja än vad hennes familj gör.

Vad säger Nadjas historia om oss och om vår tid? Om vad det innebär att vara människa i ett samhälle där utveckling, självständighet och framgång ses som högsta dygd?

Läs mer

Fanny Ambjörnsson

Om Nadja

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

27 september 2021

Fanny Ambjörnsson om sin syster – en berättelse om någon som saknar röst

Nyheter
om_nadja_angle_1.jpg
om nadja angle 5.jpg
om_nadja_angle_2.jpg