Tusen månar

Författare

Sebastian Barry

Översättare

Erik Andersson

Tusen månar

2021-04-12

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2021-04-12

Översättare

Erik Andersson

Formgivare omslag

Anna Davison

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

A Thousand Moons

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113111674

Tusen månar

Recensioner

”Tusen månar är en underbart skriven roman med fantastiska liknelser. Det är både ett finstämt kärleksdrama och en spännande kriminalhistoria. Ett verkligt läsäventyr! Helhetsbetyg: 5”

BTJ

Böcker av författaren

Om boken

En fristående fortsättning av den dramatiska Dagar utan slut som publicerades på svenska 2020.

Även hon som kommer till världen i blodskulder och olyckor måste till sist lära sig att leva.

Winona är en ung Lakotaindian, adopterad av de tidigare soldaterna Thomas McNulty och John Cole. Hon växer upp på deras gård i 1870-talets Tennessee, får utbildning och älskas som vore hon deras egen dotter. Men hon växer också upp i en orolig tid, full av våldsamheter och uppgörelser, och blir hela tiden påmind om hur illa hennes egen stam har behandlats under de tidigare indiankrigen. Thomas och John är fattiga och knappast den gängse familjen, och snart utmanas hela deras tillvaro av yttre hot där Winonas roll blir alltmer utsatt och omöjlig för henne att överblicka.

Tusen månar är en makalös skildring av en kvinna och hennes övertygelse om att hon själv måste skapa sig en framtid - och om hur svårt det är när lojaliteten delas mellan det egna ursprunget och de människor som är villiga att offra sina liv för hennes skull.

"Ingen skriver som Sebastian Barry, ingen tar de risker han tar, ingen pressar språket och hjärtat så till bristningsgränsen." Ali Smith

"Tanken på att en medelålders vit man ur medelklassen ska ge röst åt en tonårig lesbisk indian-amerikanska i manskläder kanske framstår som ur fas med tiden, men när prosan är så här exeptionell blir det förtrollande och överträffar vad vi tror ska definiera oss och gör det med en röst som är alltigenom allmängiltig." The Guardian

Läs mer

Sebastian Barry

Tusen månar

Om boken

"Ett riktigt stordåd ... en våldsam och lyrisk vilda västern-roman som likt en rundmålning fångar den amerikanska kontinenten i sitt vardande." Kazuo Ishiguro

Dagar utan slut utspelas under indiankrigen och det amerikanska inbördeskriget. Berättare är Thomas McNulty, irländsk emigrant som flytt oåren i hemlandet. I det nya landet träffar han en annan ung man, John Cole, och de blir snart oskiljaktiga vänner. Tillsammans får de arbete som revyartister på en saloon, utklädda till kvinnor, sedan tar de värvning i armén, i vilken de får uppleva alla tänkbara fasor i den våldsamma kampen om en ny kontinent och dess rikedomar. Mot denna historiska fond utvecklas berättelsen snart till en stor och drabbande kärleksroman som utmanar även vår tids syn på kön, ursprung och identitet.

Dagar utan slut är Sebastian Barrys sjunde roman och har belönats med flera prestigefyllda priser, bland annat Costa Awards, med motiveringen: "Det är en magisk bok - både episk och intim - som lyckas skapa ett rum av kärlek och tillit i historiens högljudda kaos."


Läs mer

Dagar utan slut

Sebastian Barry

Dagar utan slut

Nyheter

Foto: Fotograf: Martina Bocchio / Awakening / Alamy Stock Photo

11 september 2020

Sebastian Barry och Erik Andersson kan få Kulturhuset Stadsteaterns pris

Nyheter