Sebastian Barry och Erik Andersson kan få Kulturhuset Stadsteaterns pris

Foto: Fotograf: Martina Bocchio / Awakening / Alamy Stock Photo

Datum

11 September 2020

Foto

Fotograf: Martina Bocchio / Awakening / Alamy Stock Photo

För femte året i rad delar Kulturhuset Stadstaterns Internationella litteraturpris ut. Priset går till ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning. Bland de nominerade i år finns Sebastian Barrys Dagar utan slut, översatt av Erik Andersson. Det är ett unikt litterärt pris där prissumman på 150 000 kr delas lika mellan författare och översättare.

– I år kan vi presentera en magnifik kortlista, där det kondenserade berättandet stöts mot det överflödande, där det oroliga havet möter oron i världen och i själen, där historien rider jämsides med nutiden. Författarnas ursprung speglar flera kontinenter och de svenska översättarna visar sin tonsäkerhet och briljans, säger Ingemar Fasth, ordförande för juryn och konstnärlig ledare för litteraturscenen, i ett pressmeddelande.

Pristagarna utses i oktober 2020 och datum för prisceremonin tillkännages senare i höst. Prissumman på 150 000 kr delas lika mellan författare och översättare och bekostas av Kulturhuset Stadsteatern, Bonnierförlagen, De Oberoende, Natur & Kultur och Norstedts.

Juryn består av Maria Schottenius (DN), Claes Wahlin (Aftonbladet), Madelaine Levy (SvD), Victor Malm (Expressen), Marta Ronne (UNT) och Fredrik Lind (Kulturhuset Stadsteatern), ordförande Ingemar Fasth (Konstnärlig ledare/Litteraturscenen, Kulturhuset Stadsteatern) och sekreterare Hanna Karlsson (verkställande producent, Kulturhuset Stadsteatern).

Motiveringen till Dagar utan slut av Sebastian Barry i översättning av Erik Andersson:

“Som en både grym och poetisk saga ter sig Sebastian Barrys Dagar utan slut, en berättelse om de nordamerikanska indiankrigen, om människans rätt till sitt ursprung och om närhet och kärlek bortom gällande könsnormer. Erik Anderssons översättning fångar mästerligt skönheten i berättarstilens kärva naivitet.”

Relaterat

Om boken

"Ett riktigt stordåd ... en våldsam och lyrisk vilda västern-roman som likt en rundmålning fångar den amerikanska kontinenten i sitt vardande." Kazuo Ishiguro

Dagar utan slut utspelas under indiankrigen och det amerikanska inbördeskriget. Berättare är Thomas McNulty, irländsk emigrant som flytt oåren i hemlandet. I det nya landet träffar han en annan ung man, John Cole, och de blir snart oskiljaktiga vänner. Tillsammans får de arbete som revyartister på en saloon, utklädda till kvinnor, sedan tar de värvning i armén, i vilken de får uppleva alla tänkbara fasor i den våldsamma kampen om en ny kontinent och dess rikedomar. Mot denna historiska fond utvecklas berättelsen snart till en stor och drabbande kärleksroman som utmanar även vår tids syn på kön, ursprung och identitet.

Dagar utan slut är Sebastian Barrys sjunde roman och har belönats med flera prestigefyllda priser, bland annat Costa Awards, med motiveringen: "Det är en magisk bok - både episk och intim - som lyckas skapa ett rum av kärlek och tillit i historiens högljudda kaos."

Läs mer

Sebastian Barry

Dagar utan slut

Relaterade artiklar

Foto: Fotograf: Martina Bocchio / Awakening / Alamy Stock Photo

11 september 2020

Sebastian Barry och Erik Andersson kan få Kulturhuset Stadsteaterns pris