Dikter

Författare

Mariam Naraghi

Dikter

Svenska

2021-07-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Lyrik

Författare

Publiceringsdatum

2021-07-29

Formgivare omslag

Nina Ulmaja

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113112329

Dikter

Recensioner

“En bok som heter Dikter signalerar självsäkerhet, tradition, ett oberoende av gester och manér. Lite titlarnas motsvarighet till en välsydd kostym. Jag ber om ursäkt för liknelsen, men tror samtidigt att den träffar något väsentligt. Naraghis poesi äger liksom rum i sömmarna. Laddningen skapas på detaljnivå, i hur orden och bilderna sys ihop med varandra. Man kan invända att det gäller för all poesi – men ibland är det första intrycket det starkaste. Varefter dikten, ju närmare man studerar den, successivt avslöjas som fuskbygge. Naraghis texter mejslas däremot fram med största närvaro.”

Böcker av författaren

Om boken

Mariam Naraghi betraktar det vardagliga med en blick som får verkligheten att skimra och välta. Här ser Medea sina barn komma tillbaka efter en pappavecka, en familj träd kör bil med en doft-person fäst vid backspegeln, ett oreokex blir en bild av litteraturens vita centrum, domkyrkan är ett stort, ruvande djur.
Hennes raka och till synes enkla dikter är ett slags mirakulösa lekar som kan utspela sig lite varstans; mitt i rondellen, på Ica Maxi, i den tappade laptopens krossade skärm, längs elljusspåret, hemma i en lägenhet. Naturen, drömmen och den irrationella gnistan i människoögat besegrar förnuftet och de gamla vanliga normerna för vad som räknas som vackert och viktigt. Det är rolig, orolig, och uppfordrande poesi: Tänk om livet är helt otroligt.Jägmästarna säger är Mariam Naraghis andra diktsamling på Norstedts och en stark och konsekvent fortsättning på hennes lyriska författarskap.Om hennes förra bok, Dikter (Norstedts 2021), skrev Aase Berg:”Ett pärlband av prosalyriska iakttagelser. Vardagens scenografi av tv-spel och skurhinkar, gångvägar och gymcyklar blir stoff till oväntade epifanier i Naraghis stilsäkra uppmärksamhet."

Läs mer

Mariam Naraghi

Jägmästarna säger

Om boken

Det du ser är nåns vardagsbilder - stövlarna på förstutrappen, spinningcyklarna som väntar på nästa pass, det svårstädade golvet, Nintendokonsolerna. Men där finns också nåt annat, en flyktväg kanske eller en våldsam fälla. Det gäller att sno sig och inte fråga för mycket, det går att saxa fram, liksom i sidled. Dikter är berättelser om sånt som kan hända.

Läs mer

Dikter

Mariam Naraghi

Dikter

Nyheter

Foto: Debora Mittelstaedt

31 januari 2024

Våra nya böcker i februari 2024

NyheterBoknyheter