Mariam Naraghi är årets Brunnslockspoet 2022

Foto: Oscar Engström

Datum

3 Juni 2022

Foto

Oscar Engström

”Med ett precist och lågmält lekfullt bildspråk skildrar hon så en samtida svensk vardag, i vars glipor man stundom kan skymta både historien och den stora världen”, lyder motiveringen.

Poeten Mariam Naraghi, senast aktuell med Dikter (2021), är årets Brunnslockspoet. Hon skriver en dikt, med regn som utgångspunkt, som kommer att gjutas in i brunnslock och läggas ut på gator och torg runt om i Sverige för att upptäckas och läsas i generationer framåt. Brunnslockspoesin fortsätter att spridas vidare från Göteborg och fem kommuner i Skåne till att i år även nå Umeå.

Som en av Göteborgs jubileumssatsningar, utser Rain Gothenburg årets brunnslockspoet för fjärde året i rad. Poesin på brunnslocken utsmyckar staden på ett helt unikt sätt, poeter får en speciell hyllning och betraktelsen kring regn och brunnarnas betydelsefulla funktion får nytt utrymme.

Juryn för utnämningen av 2022 års Brunnslockspoet bestod av Lina Ekdahl, Per Bergström, Helena Fagertun och föregående års Brunnslockspoet Malte Persson. Så här motiverar de årets val av brunnslockspoet:

”Mariam Naraghi är en av poesins uppmärksamma iakttagare. I sina dikter riktar hon blicken mot det till synes vanliga – gator, trädgårdar, arbete, fritid – och förmår fånga det i nya och oväntade ord. Med ett precist och lågmält lekfullt bildspråk skildrar hon så en samtida svensk vardag, i vars glipor man stundom kan skymta både historien och den stora världen.”

– Vi ser med stor spänning fram emot den dikt Mariam nu kommer skapa och som kommer offentliggöras och läsas upp under Bokmässan i höst, säger Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare för Rain Gothenburg, i ett pressmeddelande.

Läs mer om projektet här

Relaterat

Om boken

Det du ser är nåns vardagsbilder - stövlarna på förstutrappen, spinningcyklarna som väntar på nästa pass, det svårstädade golvet, Nintendokonsolerna. Men där finns också nåt annat, en flyktväg kanske eller en våldsam fälla. Det gäller att sno sig och inte fråga för mycket, det går att saxa fram, liksom i sidled. Dikter är berättelser om sånt som kan hända.

Läs mer

Mariam Naraghi

Dikter

Relaterade artiklar

Foto: Debora Mittelstaedt

31 januari 2024

Våra nya böcker i februari 2024