Jag har torkat nog många golv

Författare

Nina van den Brink

Jag har torkat nog många golv

2022-04-11

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2022-04-11

Formgivare omslag

Eva Wilsson

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Mediekontakt

Lina Sjögren

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113115498

Jag har torkat nog många golv

Recensioner

“Det är en djupt fascinerande biografi om en tid som är så söndertröskad, men som Nina van den Brink gör levande igen genom Maja Ekelöfs perspektiv.“

“Städerskan som fick ett bättre liv blir berättelsen om folkhemmet och vänsterrörelsen, men också berättelsen om svek, splittring och uppgivenhet.”

Dagens Nyheter

“Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink kan fortfarande läsas med behållning.“

“Nina van den Brinks bok är än mer läsvärd, man kommer nära människan bakom slagorden och får ett stycke samtidshistoria på köpet. Det är så en riktigt god biografi ska fungera.”

Aftonbladet

Böcker av författaren

Om boken

"En jävla skurhink!"

1970 vinner en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag. Maja Ekelöf får komma till Stockholm och ta emot priset från den tidens stora: Astrid Lindgren, Lars Gyllensten och Alva Myrdal. Över en natt har städerskan och fembarnsmamman från Karlskoga blivit en rikskändis. Plötsligt är hon en del av Sveriges politiskt engagerade kulturetablissemang. Alla vill ha med henne: Grupp 8, FNL, KFML(r), hon valkampanjar med Sven Wollter och Fred Åkerström och åker på kurser i DDR.

Men berättelsen om Maja Ekelöf är inte bara en framgångssaga. Hon ser igenom omgivningens välvilliga men nedlåtande attityder, hur hon blir ett slags maskot för de vänsterintellektuella, och mot slutet av sitt liv blir hon alltmer desillusionerad.

Jag har torkat nog många golv är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. För alla framsteg, all utveckling till trots - hur kommer det sig att så många lågavlönade kvinnor fått det sämre och inte bättre? Vad skulle Maja Ekelöf ha svarat på det?

Läs mer

Nina van den Brink

Jag har torkat nog många golv

Nyheter

Foto: Thron Ullberg

4 april 2022

Våra nya böcker i april 2022

Nyheter