Dagar i Belarus

Författare

Julia Tsimafejeva

Översättare

Ida Börjel

Dagar i Belarus

Svenska

2020-12-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Debatt

Översättare

Ida Börjel

Författare

Publiceringsdatum

2020-12-17

Formgivare omslag

Björn Westberg

Bokinformation

Originaltitel

Days in Belarus

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Danskt band, E-bok, Häftad

Produktion

Papper

LABB Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113116518

Antal Sidor

86

Vikt (kg)

0.104

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

178

Bredd (mm)

112

Klimatpåverkan

54g CO2e
Papper
ca 43 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 2 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 9 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

De fredliga protesterna i Belarus fortsätter, trots det besinningslösa våldet från Lukasjenkas lakejer. Det händer nu och det händer nära.

Medborgarna i Belarus vet att de är med om något stort, att de tillsammans kan förändra historien. Julia Tsimafejeva är en av dem. Det här är hennes vittnesmål.

Läs mer

Julia Tsimafejeva

Dagar i Belarus

Nyheter

Foto: Alhierd Bacharevic

21 december 2020

Norstedts ger ut vittnesmål från Belarus

Nyheter