Under mullbärsträdet
Under-Mullbärsträdet-1.jpg
Under-Mullbärsträdet-3.jpg
Under-Mullbärsträdet-2.jpg

Författare

Zhiwar Rashid

Under mullbärsträdet

Svenska

2023-09-22

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2023-10-16

Publiceringsdatum

2023-09-22

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

E-bok, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113125725

Antal Sidor

260

Vikt (kg)

0.416

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

435g CO2e
Papper
ca 263 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 167 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Under mullbärsträdet

Recensioner

”Jag imponeras av hur mångbottnad Under mullbärsträdet är, särskilt för att vara en debut, och hur väl de olika berättelserna och tidslagren knyts ihop. Det är ett ambitiöst projekt, och språket är träffsäkert och på sina ställen riktigt drabbande. Jag känner också en sorts tacksamhet gentemot romanen - det är en angelägen genomskådning av det typ av utanförskap som exilen skapar, som så många i Sverige lever i i dag.”

Länstidningen Östersund

”Jag önskar att den är början på ett långt författarskap”

”Zhiwar Rashid skriver brännande, rinnande, kastar läsaren utför emotionella floder för att i nästa stund lämna denne flämtande under solen. Språket är rättframt, ursäktar sig aldrig. Han låter de fulaste, mest hatiska och oförstående tankarna hos sin huvudkaraktär komma fram ofiltrerat. Det är både uppfriskande och smärtsamt. Framför allt är det så troget och lojalt karaktärerna att jag litar på vartenda ord.”

Aftonbladet

Böcker av författaren

Om boken

”Var föddes jag mamma?” frågar jag från ingenstans. Orden halkar ur mig som en våt tvål."
Azad växer upp ensam med sin mamma, i en orolig närhet där vissa frågor aldrig får ställas, vissa ämnen aldrig beröras. Då stänger mamma sovrumsdörren och lämnar sin pojke ensam. Som 19-åring flyttar Azad till Östersund, så långt bort från sin mamma som möjligt. Samtidigt som han festar, blir förälskad och lever studentliv i en ny stad börjar han ställa de förbjudna frågorna till henne. De svar han äntligen får blir början på en vindlande historia om kvinnorna i världens vackraste by i Kurdistan, om deras kamp för överlevnad och ett litet barn som rör sig mellan deras famnar. Zhiwar Rashids debutroman Under mullbärsträdet är en berättelse om ursprung som fantasi och verklighet, öde och möjlighet. Om att bli någon som kommer någonstans ifrån. Om att skapa band till det förflutna som gör framtiden möjlig. Och om tystnadens och berättandets kraft i en människas liv.

Läs mer

Zhiwar Rashid

Under mullbärsträdet

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

13 oktober 2023

På promenad med: Zhiwar Rashid

IntervjuerNyheter
Under-Mullbärsträdet-1.jpg
Under-Mullbärsträdet-3.jpg
Under-Mullbärsträdet-2.jpg