Den längsta av resor

Författare

Oksana Zabuzjko

Översättare

David Szybek

Den längsta av resor

Svenska

2023-03-08

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Essäer

Översättare

David Szybek

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Publiceringsdatum

2023-03-08

Bokinformation

Originaltitel

Najdovsja podorozj

Originalspråk

Ukrainska

Språk

Svenska

Format

E-bok, Danskt band, Häftad

Produktion

Miljömärkning

Ja

Produktdetaljer

ISBN

9789113127514

Antal Sidor

156

Böcker av författaren

Om boken

”Vad förlorar en författare när kriget spränger bort henne ur hennes arbetsrum utan dator eller hårddisk och slungar iväg henne till främmande land, till ett enda stort ingenting mellan himmel och jord, och ställer henne på paus?
Minnet. Språket. Förrådet av berättade historier.Det är inte så lite.”Den 23 februari 2022 packar författaren Oksana Zabuzjko en liten väska för att resa på sin första bokturné sedan pandemin. Packningen är minimal, hon kommer ju tillbaka till Kiev redan efter helgen. Datorn får stanna hemma, hon skulle inte hinna skriva något ändå. Mindre än ett dygn senare invaderar Ryssland Ukraina. I Den längsta av resor skildrar Oksana Zabuzjko såväl detta akuta tillstånd av flykt och exil som åren efter ockupationen av Krim 2014, de trettio åren efter Sovjetunionens fall och Ukrainas långa historia. Hon kallar texten ”en monolog riktad till det kollektiva väst".

Läs mer

Oksana Zabuzjko

Den längsta av resor

Om boken

Vad gör de ukrainska männen med de ukrainska kvinnorna? Samma sak som Sovjet och omvärlden gör med Ukraina. Detta är den originella utgångspunkten för de fältstudier som Oksana Zabuzjko har utfört med sitt eget liv och sin erfarenhet som ett slags insats. Resultatet av hennes studier blev en roman som gjorde succé i hemlandet och som gavs ut på svenska av Norstedts 2006.Det är en rasande uppgörelse med unkna könsroller och förgörande politiskt förtryck. Romanen utspelar sig kort efter Sovjetunionens fall och kretsar kring en kvinnlig litteraturvetare som försöker frigöra sig från en våldsam och destruktiv kärleksrelation. Boken ses fortfarande som ett portalverk för det fria Ukrainas ord.
Till återutgivningen av Fältstudier i ukrainskt sex skriver författaren ett nytt förord, direkt till de svenska läsarna.

Läs mer

Fältstudier i ukrainskt sex

Oksana Zabuzjko

Fältstudier i ukrainskt sex

Om boken

Fältstudier i ukrainskt sex är en rasande skildring av en yngre, vacker och ensamstående kvinnas erfarenheter av sitt land och dess män.
Huvudpersonen, som ligger mycket nära Zabuzjko själv, är litteraturhistoriker med ukrainsk litteratur som specialitet. Hon gästföreläser vid amerikanska universitet, där ingen vet ett dugg om hennes land och ännu mindre om dess litteratur. Hon har precis brutit upp från ett förhållande med en attraktiv och väldigt komplicerad konstnär. Tiden är åren precis efter kommunismens fall. Bokens bärande idé är lika enkel som den är brutal: de ukrainska männen behandlar sina kvinnor på samma hårda sätt som omvärlden har behandlat deras land. Zabuzjko väver samman det personliga med det politiska på ett sätt som för tankarna till den klassiska kvinnolitteraturens stora genombrott på 70-talet.

Fältstudier i ukrainskt sex är trots sitt bittra ämne fylld av humor och självironi. Den blev snabbt en skandalsuccé och bästsäljare i Ukraina.

Läs mer

Fältstudier i ukrainskt sex

Oksana Zabuzjko

Fältstudier i ukrainskt sex

Nyheter

Foto: Robin Rådenman

10 augusti 2022

Nya böcker i augusti 2022

Nyheter