Dancing Queen
Denise_Rudberg_Dancing_Queen_1.jpg
Denise_Rudberg_Dancing_Queen_3.jpg
Denise_Rudberg_Dancing_Queen_2.jpg

Författare

Denise Rudberg

Dancing Queen

Svenska

2023-11-20

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2023-11-20

Publiceringsdatum

2023-11-20

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Queen

Läsordning

1

Produktdetaljer

ISBN

9789113128191

Dancing Queen

Recensioner

”Man tappar andan”

”Det har skrivits flera samtidshistoriska deckare de senaste åren, viktiga påminnelser om hur mycket som faktiskt har ändrats på några få decennier. Vi märker inte förändringarna förrän någon får oss att titta tillbaka, och sällan görs det så bra som i Denise Rudbergs händer.”

”I Denise Rudbergs nya spänningsroman blir det ofta klyschigt skildrade årtiondet så verkligt och levande att man tappar andan.”

”Det är en bedrift att lyckas berätta om barnens utsatthet utan att bli omöjligt moralisk. Det är över huvud taget imponerande att hon kan berätta om sjuttiotalet på allvar, utan att falla i nutidens förtjusta fnitter över hur tokigt allt var på den tiden.”

”I stället är det så tidstypiskt att man tappar andan, åtminstone för oss som själva var med. Denise Rudberg är tio år yngre än jag, född 1971, så hon kan rimligen inte minnas särskilt mycket själv. Ändå fångar hon överraskande skickligt samtalston och fördomar, vanor och arbetsmetoder, maträtter och teveprogram. Gårdsfesten där man vägrar att spela Abba, fläskfilé med gorgonzola i förorten, den råa jargongen mot kvinnor.”

Dagens Nyheter

Böcker av författaren

Om boken

Rudberg skriver målande och med stor detaljrikedom, med ständigt fokus på kvinnorna. Seriens bästa bok hittills! BTJ
Januari 1942. Under hösten lyckas signalspanarna på Karlaplan 4 avkoda meddelanden med illavarslande innehåll. Nazi-Tyskland tycks planera en stor markinvasion av Sverige från Norge, via gränsen i Jämtland. Meddelandet leder till febril aktivitet längs den svensk-norska gränsen. I värsta fall har Sverige nu endast några månader, kanske veckor, på sig att mobilisera sina krigsdugliga trupper.Elisabeth får i uppdrag att söka upp en saknad trupp i Värmlands skogar, en plats hon är väl bekant med eftersom hennes släktgård är belägen där. Tillsammans med sin bror ger hon sig ut i skogen på en första spaningsoperation i bistra vinterförhållanden. Samtidigt i Stockholm plockar Iris och professor Arvid Bremer upp ett meddelande om en avrättningsorder som ska utföras vid gränsen. I Femte kollusionen, del fem i Denise Rudbergs framgångsrika serie Kontrahenterna, fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett tillsynes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

Läs mer

Denise Rudberg

Femte kollusionen

Om boken

Den efterlängtade fortsättningen på Denise Rudbergs framgångsrika Queen-serie – en polisroman som utspelar sig i Sverige under ett smutsigt, korrumperat och discodansande 70-tal.
”Denise Rudberg blir bara bättre och bättre. Det har skrivits flera samtidshistoriska deckare de senaste åren --- sällan görs det så bra som i Denise Rudbergs händer.” Lotta Olsson, DNPoliskommissarie Karin Kaiser Johansson har tvingats till ofrivillig ledighet då hennes make Bengt-Åke hastigt har insjuknat. Hennes kollegor befinner sig alla i chock efter att deras kollega tagit sitt liv under dramatiska former. Till sist övertalas Karin ändå att återinträda i tjänst och tillsammans med Britta Nilsson från Sedlighetsroteln börjar hon nysta i det fall som krävde hennes kollegas liv. Snart är hon indragen i en katt och råtta-lek som kommer att fortsätta kräva sina offer.I Lund påträffas en treårig flicka död i ett badkar, utanför badrummet ligger hennes mamma död med en spruta i ena benet. Allt tyder på en familjetragedi, men polisarkivarie Agneta Thorén finner av en slump ett misstänkt samband med ett tidigare avskrivet fall. Innan hon vet ordet av blir hennes efterforskningar sprängstoff i en politiskt känslig utredning. Samtidigt är Agneta djupt olycklig. Hon har fråntagits vårdnaden om sin dotter då hennes föräldrar menar att hon inte kan ta ansvar för sig själv och sitt barn. Men hur gör hon om hon tvingas välja mellan att ta risker i arbetet eller att få tillbaka sin dotter?Killer Queen är en polisroman som utspelar sig i Sverige på 70-talet – vilket på ytan kan te sig idylliskt men som också är fullt av mörkläggningar och konspirationer som sopas under mattan för att skydda män med makt.

Läs mer

Killer queen

Denise Rudberg

Killer queen

Om boken

"Denise Rudberg blir bara bättre och bättre. Det har skrivits flera samtidshistoriska deckare de senaste åren --- sällan görs det så bra som i Denise Rudbergs händer." Lotta Olsson, DN
Första delen i en ny spänningsserie!I Denise Rudbergs polisroman Dancing Queen synas ett land som ännu inte förlorat sin oskuld, där kvinnor ska veta sin plats och där maktapparaten håller borta oliktänkande och störande element. Det är en tid då man tittar på MASH på kvällarna och dansar disco på helgerna – men där bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan.Två kvinnliga poliser – Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta Thorén – kliver oberoende av varandra in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort. Karin arbetar på våldsroteln och närmar sig en chefsposition efter en lång karriär inom kåren. Agneta har efter en hörselskada i samband med gisslandramat vid västtyska ambassaden tvingats till skrivbordstjänstgöring.Året är 1976. Stockholm rustar för sommarens kungabröllop, brudparet ska dansa till Dancing Queen – men samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. Ju närmare sanningen du kommer, desto fler fiender får du…Denise Rudberg debuterade med Väninnan (2000) och har sedan dess skrivit flera framgångsrika romaner, som kriminalserien om Marianne Jidhoff och den historiska romanserien Kontrahenterna om kvinnliga kodknäckare under andra världskriget. Totalt har hennes böcker sålt i nära fem miljoner exemplar och hon är idag en av Sveriges mest lästa författare.

Läs mer

Dancing Queen

Denise Rudberg

Dancing Queen

Om boken

För ett par år sedan lanserade Denise Rudberg en helt ny genre - elegant crime. Första boken om Marianne Jidhoff, Ett litet snedsprång, blev starten på en ny fas i hennes författarskap, och hennes största framgång hittills. Konceptet består av kriminalhistorier i överklassmiljö, och rymmer allt som behövs för att skapa en spännande historia makt, pengar, flärd och dekadens.

Den högt uppsatte och mycket folkkäre politikern Bror Hemros återfinns död i sitt hem på David Bagares gata i Stockholm. Mordet är extremt makabert. Han och hans hustru tycks ha haft ett ytterst normalt liv, men då man börjar nysta i fallet dyker misstanken upp att mordet hänger ihop med en prostitutionsutredning som polisen arbetat med i flera år, men som lagts ner på grund av bristande bevis.

Samtidigt försvinner två kvinnor, båda bosatta på Östermalm, under märkliga former under ett och samma dygn: Nadia Yvreus, 36 år och föräldraledig tvåbarnsmamma bosatt på Karlavägen tillsammans med sin make, och Nickis Ejlund, 45 år och innehavare av en exklusiv barnklädesbutik på Östermalm. Kan det finnas några samband med mordet på Hemros?

Detta är upptakten till den tredje boken i serien om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid den trio som bildat en specialenhet inom polisen, och som i det tysta arbetar med fall där risken för läckor inom polisen måste elimineras totalt.

Marianne får i samma veva ett brev där en granne önskar att få köpa sommarhuset på Dalarö. Hon bestämmer sig för att ta med barnen dit för att diskutera vad som ska göras. För inte kan hon väl sälja sitt älskade Dalarö?

Torsten har fortfarande inte smält det faktum att hans son Noah är homosexuell, men tycker inte om sig själv för att han har problem med det. Samtidigt gör kollegan Pia en oväntad entré i hans ungkarlsliv, som tar all hans energi i anspråk.

Augustin drömmer alltmer om ett liv tillsammans med Elise, men är hon beredd att gå in i en ny relation så snart efter sin skilsmässa, och framför allt: är hon beredd att låta honom träffa sina barn?

Precis som i de tidigare böckerna bjuder Denise Rudberg i Bara tre kan leka så på en spännande berättelse parad med elegant underhållning i överklassens salonger.

Läs mer

Bara tre kan leka så

Denise Rudberg

Bara tre kan leka så

Om boken

2010 lanserade Denise Rudberg en helt ny genre - elegant crime. Första boken om Marianne Jidhoff, Ett litet snedsprång, blev starten på en ny fas i hennes författarskap, och hennes största framgång hittills. Konceptet består av kriminalhistorier i överklassmiljö, och rymmer allt som behövs för att skapa en spännande historia - makt, pengar, flärd och dekadens.

Under mellandagarna sker ett märkligt överfall, riktat mot en av de anställda vid det välrenommerade investmentbolaget The Chinese Wall. Offret återfinns dagen efter, mycket svårt skadad. Uppenbarligen har förövaren varit ute efter att döda. Brottet är extremt hårdbevakat av media, och polisen blir snart varse att The Chinese Wall inte bara är ett lämpligt firmanamn utan också ett begrepp för hur alla inom företaget blockerar informationsflödet till omvärlden. Det är omöjligt att få till ett enda vittnesmål som kan leda utredningen vidare.

Offret, som de första dagarna svävar mellan liv och död, lyckas till slut bli så pass bra att ett förhör kan komma till stånd. Men också här blir det tvärnit, och polisen befinner sig i en återvändsgränd.
Det är Torsten Ehns nybildade spaningsenhet som utreder fallet. Han, Marianne och Augustin börjar tillsammans att gräva bakåt efter gamla brottskopplingar till företaget. Sakta men säkert växer en alltmer skrämmande bild fram, av en grupp män som strategiskt och med stor beslutsamhet arbetar för en mer konservativ hållning inom näringslivet. Ett av deras mål är att helt utesluta all kvinnlig närvaro på högre befattningar, och det tycks också finnas idéer om hur man inom äktenskapet bäst ska tukta sin kvinna.
Och medan jul övergår i nyår, champagnen flödar och raketerna brinner av sker ytterligare ett brott i skuggan av paljettklänningarna och kristallglasen.

Detta är upptakten till den andra boken i serien om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. Precis som i Ett litet snedsprång bjuder Denise Rudberg på elegant underhållning i överklassens salonger, kryddad med en perfekt dos spänning.

Läs mer

Två gånger är en vana

Denise Rudberg

Två gånger är en vana

Om boken

Elegant crime kallar Denise Rudberg sin nya genre. Det är kriminalhistorier i överklassmiljö, med tjusiga middagar, designkläder och lätt uttråkade hemmafruar på vift i Djursholm. Miljön känns igen från hennes tidigare böcker, och den rymmer allt som behövs för att skapa en spännande historia - makt, pengar, flärd och dekadens.

Marianne Jidhoff, 55, är nybliven änka. Hennes make Hans Larson, riksåklagare, var vid sin död en hyllad man, en rättvisans trogna tjänare. Men han var inte lika trogen sin hustru som han var trogen rättvisan. Marianne fanns trots detta vid hans sida in i det sista. Precis som hon alltid gjort. Själv utbildad åklagare, födde hon i stället tre barn och blev en god representativ hustru. Först när barnen blivit betydligt äldre tog hon en tjänst som åklagarsekreterare.
Efter Hans död blir Marianne övertalad att återvända till åklagarmyndigheten. Man har problem med läckor, och Olle Lundqvist, chefsåklagare, behöver någon med stor erfarenhet, någon han kan lita på. Marianne beslutar sig efter ett par sömnlösa nätter för att återigen börja arbeta.

En finansman, Christopher Turin, blir mördad utanför sin våning på Narvavägen i Stockholm. Marianne Jidhoff får tillsammans med den luttrade och erfarna kriminalkommissarien Torsten Ehn ta sig an fallet. Med sig har de också kriminalassistenten Augustin Madrid, en vacker och begåvad yngling som visar sig ha mycket mer att tillföra utredningen än man i förstone kan tro. En fascinerande trio som vi kommer att få möta också i kommande böcker.
Brottet visar sig ha kopplingar till en märklig och sluten verksamhet som drivs i det tysta. En verksamhet dit bara de som är beredda att betala dyrt för sig har tillträde och får leva ut sina allra hemligaste fantasier.

Detta är upptakten till den första i en svit kriminalromaner med överklasskvinnan Marianne Jidhoff och människorna omkring henne i centrum. Denise Rudberg är ganska ensam på plan när det gäller att skildra livet och flärden i den här världen. Det är stilfullt, elegant och spännande.

Läs mer

Ett litet snedsprång

Denise Rudberg

Ett litet snedsprång

Nyheter

Foto: Sören Håkanlind

20 juni 2024

Sommarens bästa spänning

Nyheter
Denise_Rudberg_Dancing_Queen_1.jpg
Denise_Rudberg_Dancing_Queen_3.jpg
Denise_Rudberg_Dancing_Queen_2.jpg