Socker-Kreml

Författare

Vladimir Sorokin

Översättare

Ben Hellman

Socker-Kreml

Svenska

2024-10-31

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Ben Hellman

Mediekontakt

Katarina Lindell

Författare

Recensionsdag

2024-11-18

Publiceringsdatum

2024-10-31

Formgivare omslag

Håkan Liljemärker

Bokinformation

Originaltitel

Сахарный Кремль

Originalspråk

Ryska

Språk

Svenska

Format

E-bok, Inbunden

Produktion

Papper

Munken Print Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113129020

Antal Sidor

234

Böcker av författaren

Om boken

En rasande skildring av Rysslands litterära stjärna. Vi talar om vodka, snö och blod – toppat med sex skedar socker!
Ryssland 2028. Det råder ny medeltid, präglad av informationsteknologi och massfattigdom. Kroppsstraff är tidens melodi. Läsaren leds genom ett utopiskt ryskt rike tecknat av en ivrigt förvrängande spegel.I femton berättelser får vi lära känna hovnarrar, bödlar, tvångsarbetare, tiggare och oliktänkande – och Marfusja, som liksom tusentals andra barn på julhelgen får en modell av Kreml med murar, torn och portar helt gjorda av socker. Det är en tid då allt bränsle säljs utomlands, samtidigt som den Stora ryska muren reser sig allt högre för att skydda landet från yttre fiender och hissarna i flerbostadshusen står stilla på helgerna. Vardagen präglas av rädsla och våld. Vodka och droger är befolkningens enda glädje, men ofta får de fabrikstillverkade sockersmulorna duga gott när inget annat finns att tröstas av.Vladimir Sorokins vilda novellsamling Socker-Kreml är ett slags fristående fortsättning på hans anti-utopiska roman I det heliga Rysslands tjänst. Även här får vi möta en värld i vilken de värsta farhågorna om Ryssland – för ryssar och för alla andra – faktiskt har blivit verklighet.

Läs mer

Vladimir Sorokin

Socker-Kreml

Om boken

Ännu en gång står Sorokin för en framtidsvision som inte liknar något annat. Här tecknas en värld där all litteratur har digitaliserats och de fysiska bokexemplaren likviderats som en onödig belastning. Endast tio procent av böckerna har sparats och förvaras i museer som värdefulla utställningsföremål. Eftersom inga nya böcker får tryckas blir museiexemplaren särskilt eftertraktade då man märker att de lämpar sig utmärkt som grillbränsle. En ny underjordisk verksamhet uppstår: book-n-grill.

Huvudpersonen Geza tillhör den lilla yrkeskåren av grillmästare som vet exakt vilka klassiker och vilka upplagor som passar till vilken rätt och som ger den bästa smaken. Han blir snabbt en efterfrågad specialist med hela Europa som arbetsfält. Samtidigt lever han farligt - det här är nämligen också en bransch som hotas av kommersialisering och exploatering.

Manaraga visar upp en ny sida av Sorokin, som här tydligt betraktar världen snarare än Ryssland specifikt - men även denna gång är hans framtidsvision chockerande, satirisk, tänkvärd, systemkritisk och fullständigt oberäknelig.

Läs mer

Manaraga

Vladimir Sorokin

Manaraga

Om boken

Vladimir Sorokins nya roman utspelas i ett framtida Europa. Ryssland, Tyskland och andra nationer har sönderfallit i en mängd småstater, alla med sin egen ideologi och politik. På många håll innehåller framtiden dessutom inslag ur det förflutna.

Tellurien är en hisnande läsupplevelse - satirisk, skrämmande, tänkvärd och fullpepprad med författarens särskilda humor. Många menar att det här är Sorokins hittills viktigaste roman.

Läs mer

Tellurien

Vladimir Sorokin

Tellurien

Om boken

Vladimir Sorokin är tillbaka med en ny halsbrytande roman. När han sätter fart finns ingenting heligt, allra minst ryskheten - men ryssarna själva har lärt sig att älska honom, och han har blivit deras mest populäre författare internationellt.

I en nedfryst framtid utkämpar läkaren Garin en kamp mot klockan för att rädda sina landsmän från en utländsk och gåtfull epidemi. Man talar om den nya digerdöden. Mörkret har fallit, månen skymtar bakom molnen och kölden är hård.

Hästarna kämpar på den kalla tundran där fienden kommer allt närmare. Snart börjar det bli tydligt att Garin och hans kusk kommer att stå öga mot öga med den värsta fienden av dem alla - Rysslands värsta snöstorm genom tiderna är nämligen på ingång.

"Sorokins heliga Ryssland är en mix av medeltida, stalinistiska och sciencefictionartade inslag. /.../ Det är en elegant, fantasifull och mycket rolig bok. Och hemsk. Jag kan inte tänka mig en mer drabbande kritik av Rysslands pågående avdemokratisering." Dagens Nyheter om I det heliga Rysslands tjänst

Läs mer

Snöstormen

Vladimir Sorokin

Snöstormen

Om boken

I Vladimir Sorokins nya roman är Ryssland åter ett självhärskardöme. Landet har isolerat sig från den förhatliga västvärlden genom en väldig mur och alla fiender jagas skoningslöst av "opritjnikerna", säkerhetstjänsten. Det är år 2027. Vi får följa opritjnikern Komjaga under en hektisk arbetsdag. Han övervakar ordningen, slår ner upprorstendenser och rapporterar om missnöjesyttringar. Under den här dagen ska han bland annat hinna med en razzia mot ett adelsgods, en gudstjänst i Kreml och generalrepetitionen av en nationell festkonsert. Han avrundar sin dag med en festmåltid och brödraskapets rituella sexorgie i bastun. Sorokins bok är en skrämmande framtidsvision av ett nationalistiskt och auktoritärt Ryssland. Men den är på samma gång en bitande politisk satir över dagens ryska samhälle där isolationismen och glorifieringen av det äktryska gör Rysslands mörka förflutna till dess framtid.

Läs mer

I det heliga Rysslands tjänst

Vladimir Sorokin

I det heliga Rysslands tjänst

Om boken

Med romanen Is befäster Vladimir Sorokin sin ställning som den nya ryska prosans kung.

I Moskva härjar en grupp okända våldsverkare. De överfaller, kidnappar och slår sina offer brutalt i bröstet med en ishammare. Hos några av offren börjar hjärtat sjunga. Det betyder att de är med i samma sekt som våldsmännen.
Vladimir Sorokins nya roman är en grotesk skildring av den politiska och ekonomiska makten i Sovjetunionen igår och Ryssland idag. Sorokin tar upp arvet från den radikala ryska litteraturen på 20-talet och framför allt från Bulgakov, författaren till Mästaren och Margarita. Sorokin är en anti-ideologisk hädare, som i sina hårdkokta skildringar av våld och sex också för tankarna till Burroughs och Bukowski.

Läs mer

Is

Vladimir Sorokin

Is

Om boken

Sibirien år 2068. Ryssland befinner sig under kinesiskt herravälde. I ett genlaboratorium utför ryska vetenskapsmän experiment med kloningar av berömda ryska klassiker: Dostojevskij, Tolstoj, Tjechov. Syftet är att utvinna blått fett, ett ämne som utvecklas i kroppen hos den klonade varelsen under själva skrivandet, och som samtidigt ska tjäna som energikälla och drog. Med hjälp av en tidsmaskin injiceras det blåa fettet i ett fiktivt, stalinistiskt Moskva för att förändra historiens förlopp.

Läs mer

Blått fett

Vladimir Sorokin

Blått fett