Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården

Författare

Karolina Brising

Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården

Svenska

2024-03-05

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Praktiska handböcker

Mediekontakt

Katarina Lindell

Författare

Recensionsdag

2024-03-26

Publiceringsdatum

2024-03-05

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Karolina Brising

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Zero Offset

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113129761

Antal Sidor

265

Vikt (kg)

0.993

Ryggbredd (mm)

31

Höjd (mm)

245

Bredd (mm)

200

Klimatpåverkan

1039g CO2e
Papper
ca 629 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 11 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 399 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

En gedigen grundbok som lär ut grunderna i att planera sin trädgård från grunden, eller hur du förändrar en redan existerande. Följ med trädgårdsingenjör Karolina Brising i arbetet med den egna Länsmansgården, en storslagen trädgård som varje år inspirerar såväl besökare som följare i sociala medier.
På ett handgripligt sätt får du lära dig att ta dig an en utemiljö när du inte vet var du ska börja, hela vägen från ritning till färdig trädgård. Även om du inte har en lika storslagen trädgård som Karolina finns delar att ta till sig, det är bara en fråga om skala. Hennes grundsyn vad gäller att formge utemiljöer är detsamma oavsett om det gäller den egna trädgården eller ett uppdrag. Det gör att trädgården på Länsmansgården går att applicera på vilken utemiljö som helst.Boken visar alla element inom trädgårdsdesign, som hur man tar sig an en trädgård, form och struktur, växtkomposition med fem olika typer av rabatter, tips för en maffig krukträdgård, samt trädgårdens lilla extra som orangeri, fiskdamm eller cirkelparterr.Det är klassiskt, genomförbart och stilfullt!

Läs mer

Karolina Brising

Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården

Nyheter

Foto: Karolina Brising

7 mars 2024

Nu börjar trädgårdssäsongen

Nyheter