Maxa - Mer näring för pengarna

Författare

Sara Ask

Maxa - Mer näring för pengarna

Svenska

2023-12-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Allmänna kokböcker

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2024-01-30

Publiceringsdatum

2023-12-28

Illustratör

Sara Trangärd

Formgivare omslag

Sara Trangärd

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Lina Eidenberg Adamo

Illustratör

Sara Trangärd

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Zero Offset

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Balto Print

Produktdetaljer

ISBN

9789113133249

Antal Sidor

152

Vikt (kg)

0.561

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

200

Klimatpåverkan

470g CO2e
Papper
ca 225 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 242 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Maxa visar hur vi får ut maximalt med smak och nyttigheter ur våra råvaror.
Det ekonomiska läget och livsmedelspriserna har fått många av oss att se på våra matvanor på ett nytt sätt. Den här boken är fullmatad med inspiration och recept som kan förenkla vardagen och hjälpa oss att fatta smarta beslut. Här hittas rätterna som ger mest näring och godast mat för pengarna. Det finns flera vinster i detta: ofta är de mest näringsrika råvarorna både prisvärda och bättre för miljön.Förutom ca 50 recept bjuder dietisten Sara Ask på en mängd uppslag som ger matnyttig info. Det handlar till exempel om vad fullkorn egentligen är och gör, hur man bäst lyfter baljväxterna, vad en gjutjärnsgryta kan göra för järninnehållet, hur vi kan spara el i köket och hur rester kan bli till nya rätter. Recepten är till stor del vegetariska men inget är uteslutet. Ofta används kött och fisk som möjliga tillbehör.Medan vi maxar näringen så maxar vi samtidigt både tidsanvändning och hållbarhet, samt – förstås – smak!

Läs mer

Sara Ask, Sara Trangärd

Maxa - Mer näring för pengarna

Nyheter

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari

NyheterBoknyheter