Stupad

Författare

Jon Forsling

Stupad

Svenska

2024-05-13

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2024-05-28

Publiceringsdatum

2024-05-13

Formgivare omslag

Miroslav Šokčić

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113133720

Antal Sidor

238

Vikt (kg)

0.39

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

345g CO2e
Papper
ca 294 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 6 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 44 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Stupad

Recensioner

”Med enkla medel och massor av lyhörda intervjuer tecknar Jon Forsling ett levande porträtt av sin huvudperson”

”Det är en djupt sorglig bok, men också en bok som utan stora åthävor ställer komplexa och uppfordrande frågor till sin läsare.”

Kulturnyheterna

Böcker av författaren

Om boken

En tidig aprilmorgon 2022 cyklar den 28-årige Edvard från lägenheten i Uppsala till sin moster för att låna hennes skrivare. Dokumenten han vill skriva ut visar sig vara brev till hans mamma, pappa och syster. Brev med instruktioner för hans begravning. Brev att läsa om han inte kommer hem igen.
Nästa dag reser löjtnant Edvard Selander Patrignani till Ukraina för att slåss mot det invaderande Ryssland. Mindre än tre månader senare dödas han av ryska styrkor nära staden Siversk.Edvard är den första svenska soldat som stupar i strid under det pågående kriget i Ukraina. Journalisten Jon Forsling vill ta reda på vem Edvard var. Varför väljer en ung, svensk man att lämna sin ordnade tillvaro och riskera sitt liv för att försvara ett annat land? Vilken verklighet var det Edvard mötte i Ukraina, sina sista månader i livet?I möten med arbetskamrater, andra soldater och framför allt med Edvards familj tecknas en bild av en ovanlig ung man, i en ovanlig tid för Sverige, när kriget i vårt närområde givit oss anledning att bygga upp vårt försvar igen. Det är en bok som ställer frågan: Vad är vi beredda att offra för ett lands frihet? Och vem av oss skulle göra det Edvard gjorde? Som Edvard själv sa till sin familj innan han reste: "Om inte jag, vem annars?"

Läs mer

Jon Forsling

Stupad

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

30 april 2024

Nya böcker i maj 2024

Nyheter