Badort

Författare

Tove Folkesson

Hanna Folkesson

Badort

Svenska

2024-05-16

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Katarina Lindell

Författare

Publiceringsdatum

2024-05-16

Illustratör Omslag

Hanna Folkesson

Illustratör

Formgivare omslag

Lotta Kühlhorn

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Hanna Folkesson

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789113137537

Antal Sidor

285

Vikt (kg)

0.155

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

180

Bredd (mm)

110

Klimatpåverkan

107g CO2e
Papper
ca 51 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 7 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 49 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Badort

Recensioner

”Det händer något med läsaren i de där sinnliga passagerna av flyktig kärlek. Det var en förunderlig natt, en sådan natt som på sin höjd kan inträffa medan vi är unga. lyder det välfunna inledningscitatet ur Dostojevskijs Vita nätter. Attraktionen mellan Ingrid och Måna är nämligen av det slag som skapar en ny tideräkning; vad som än sker har de gjort varandra nya på jorden.”

Dagens Nyheter

”Det tar inte många sidor innan det spelas upp en kostymfilm i mitt huvud. Det är midsommaren 1938, i Borgholm på Öland. Kungen har linnekostym och badgästerna är här, liksom ett jazzband från New York. Detta är den nya tidens musik, men de sociala konventionerna är fortfarande starka. Utomhus doftar det av lavendel och kaprifol”

”Det sirliga språket känns igen i den här ögonblicksromanen om en sommarförälskelse mellan två unga kvinnor som ännu inte fastnat i sitt respektive öde … Formuleringarna är luftlätta, ofta estetiskt fulländade och romantiska och det ligger ett melankoliskt skimmer över texten, som lyckas väl med att fånga det flyktiga i tillvaron.”

Helsingborgs Dagblad

”Makarna Folkesson vet hur man skriver. Men det som verkligen fascinerar är de första hundra sidornas gestaltning av en, med hänvisning till Dostojevskij: ’förunderlig natt, en sådan natt som på sin höjd kan inträffa medan vi är unga.’”

”Att en queer berättelse får ta plats i en nationalromantisk miljö är en vacker efterkonstruktion. Jag önskar att boken var skriven i sin tid och inte i efterhand. Men Borgholms storhetstid hade inte plats för sådana berättelser, i alla fall inte nedtecknade.”

”Att Borgholm, Mörbylånga och Öland besitter all den historia som ryms i romanen får mig att längta tillbaka för att se staden i nytt ljus.”

Aftonbladet

”En underbart poetisk, nästan lagerlöfsk saga i såväl text som illustrationer”

”Det är som att en delvis soft, delvis hetsig och dansant jazz lirar genom hela romanen. Och bilderna, teckningarna, är så himla vackert och varsamt skira.

Att blanda det autentiska med de fritt flödande amorösa äventyren och farorna är kort och gott förtrollande. Och att Karin Boye, Edith Södergran, Ellen Key och Djuna Barnes dyker upp på sina ställen piggar upp. Liksom vetskapen om att alternativa livsstilar och sexuella preferenser, om än i mer eller mindre smyg, kunde frodas även då.”

Expressen

”Språket är finstämt och poetiskt mitt i den sorgliga och stundtals hotfulla berättelsen om en kärlek som bara blir ett hastigt möte, men som förändrar tillvaron för alltid … Mot slutet konstaterar Måna att kärleken inte går att upprepa ’inte med pensel, inte med penna, ens i toner’. Jag vill ändå påstå att författarna har lyckats så väl man kan med att återberätta en kärlek som berör på djupet. Med naturskildringar som förtrollar och människoporträtt som får en att förundras.”

Uppsala Nya Tidning

Böcker av författaren

Om boken

”en underbart poetisk, nästan lagerlöfsk saga … Det är som en delvis soft, delvis hetsig och dansant jazz lirar genom hela romanen. Och bilderna, teckningarna, är så himla vackert och varsamt skira … kort och gott förtrollande.”
Expressen”Makarna Folkesson vet hur man skriver … Att Borgholm, Mörbylånga och Öland besitter all den historia som ryms i romanen får mig att längta tillbaka för att se staden i nytt ljus.”Aftonbladet”Språket är finstämt och poetiskt mitt i den sorgliga och stundtals hotfulla berättelsen om en kärlek som bara blir ett hastigt möte, men som förändrar tillvaron för alltid … Med naturskildringar som förtrollar och människoporträtt som får en att förundras.”Upsala Nya TidningDet är midsommarafton 1938 och ångbåten Örnen II lägger till i Borgholm. Den sömniga idyllen kämpar för att behålla societeten med skinande nytt varmbadhus, importerad konjak, tung doft av schersmin och kunglig glans. I fören står Stockholmsflickan Ingrid och skriver omsorgsfullt i sin dagbok om den trista sommar hon ser framför sig. Hon skriver om allt utom sin förlovning.På tåget från sockerbrukets Mörbylånga – där tidernas första semester inletts – sitter Måna med fickan full av smutsiga pengar. Sedan nyss är hon alldeles ensam och fri i världen. Till Borgholm ska hon, det är det enda hon vet.Under en virvlande festnatt möts Ingrid och Måna till toner av jazz och regnvåt kaprifol. Deras liv vävs samman med en glöd så stark att den öppnar rum som inte kan stängas sedan, inte helt.Tove Folkesson och Hanna Folkesson dyker i sin första gemensamma roman elegant ner i den svenska badortsepoken och skildrar den ur ett nytt perspektiv: två unga kvinnors kärlek på en plats där gamla traditioner mäts mot det nya. I en osäker omvärld kommer den största utmaningen trots allt inte utifrån.

Läs mer

Tove Folkesson, Hanna Folkesson

Badort

Nyheter

Foto: Alexander Donka

3 maj 2023

Sommarens nya böcker

NyheterBoknyheter