Eldfast skål

Författare

Birgitta Lindqvist

Eldfast skål

Svenska

1990-07-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Noveller

Författare

Publiceringsdatum

1990-07-25

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789119024824

Antal Sidor

226

Vikt (kg)

0.404

Böcker av författaren

Om boken

Sofia är uppvuxen i en svensk landsortsstad, enda barnet till kärleksfulla och beskyddande föräldrar i en familj där hon är den första studenten. Som studentska i Stockholm träffar hon Anders, en ung man med god social bakgrund och siktet inställt på en diplomatkarriär. När han får sin första utlandsplacering hamnar därför Sofia som 24-årig nygift diplomathustru i Peking, mitt under brinnande kulturrevolution. Där lever Sofia och Anders i ett isolerat bostadsområde för västerlänningar, ständigt övervakade av polis och militär. De få utlänningar som finns kvar i Peking är hänvisade till ett konstlat liv där umgänget mest består av en ändlös räcka ambassad- och cocktailpartyn. Ett liv som på intet sätt liknar tillvaron för de miljoner kineser som bildar muren omkring dem. Sofia och Anders blir snart bekanta med ett jämnårigt franskt par, journalisten Pierre och hans hustru Lilianne. Vänskapen med dem blir ett välkommet inslag i det annars så formella diplomatlivet. Särskilt för Sofia blir det betydelsefullt att ha fått en förtrogen väninna i den isolerade tillvaron. Men under trycket av de yttre och inre omständigheterna förvandlas vänskapen till en alltmer förgiftad relation med inslag av svek, svartsjuka och hat. Den blir till ett passionsdrama som får sin våldsamma upplösning i Shanghai tolv år senare. Birgitta Lindqvist har själv levt i Peking under kulturrevolutionen, och hennes erfarenheter från den tiden ger en skakande autenticitet åt tids- och miljöskildringen.

Läs mer

Birgitta Lindqvist

Där ingen kan nås

Om boken

En ökenritt i Egypten, en kvalmig frisersalong i Kambodja, en kuslig natt i krigets Hanoi, ett minne från barndomens Örebro ? alla förenas de av en gåtfull röd tråd i Birgitta Lindqvists nya berättelser. Från gamla vindar i Närke till djungeltempel i Kambodja vindlar berättelserna ur Hästens mun. Det är en gåta hur enkla barndomshändelser kan flätas ihop med oväntade möten på exotiska platser runt om i världen. Den väv som Birgitta Lindqvist skriver sina texter i är brokig, vacker och spännande. Allvar och humor blandas våghalsigt i berättelserna som leder läsaren långt bort i fjärran. Ända dit där man minst kunde ana att glädje och livsvisdom gömmer sig. Boken innehåller trettiotvå nyskrivna berättelser, men somliga har väntat i trettio år på att komma på pränt. Starka upplevelser från resor präglar många av dem, till exempel ett åskkvavt besök i en frisersalong i Kambodja med språkförbistring och vattenbrist, eller återkomsten till ett hotell i Hanoi där skräckscener utspelats under Vietnamkriget. Men också pregnanta minnen från barndomens Örebro kan rymma oväntad gåtfullhet

Läs mer

Ur hästens mun

Birgitta Lindqvist

Ur hästens mun

Om boken

Birgitta Lindqvist har med sina korta berättelser ? ett slags underfundiga miniatyrnoveller ? skapat en egen litterär genre. Med stoff från barndomens Örebro och sina många resor i världen, exempelvis till Egypten, Japan och Kina, bjuder hon på spännande, roande och tankeväckande läsning. Tangokavaljer är en urvalsvolym med författarens favoritberättelser från de första samlingarna Eldfast skål (1990) och Kinesisk ask (1997). De har hälsats med lysande recensioner och är sedan länge slutsålda och ofta efterfrågade vid hennes många uppläsningar.

Läs mer

Tangokavaljer

Birgitta Lindqvist

Tangokavaljer

Om boken

Birgitta Lindqvist har med sina båda tidigare böcker Eldfast skål och Kinesisk ask skapat en alldeles egen litterär genre. Hennes korta berättelser är ett slags underfundiga miniatyrnoveller som bjuder på spännande och tankeväckande läsning. Hennes nya berättelsesamling heter Genom porten, inspirerad av ett besök på Zanzibar som ju är porten till Den mörka kontinenten. Resor i Afrika har givit författarinnan många berikande upplevelser, liksom också resor i den mörka kontinent som är kvinnans okända, undermedvetna inre. Från färder i Indien och i det försvunna paradiset Gondwanaland har hon tagit med sig outplånliga minnen. Men även vår egen världsdel bjuder på fantasieggande gåtfullheter. På ett museum i Wien har Birgitta Lindqvist stannat upp inför ett föremål som lockar till betraktande. Skylten upplyser: »Kanske gudinna ? troligen lampfot«.

Läs mer

Genom porten

Birgitta Lindqvist

Genom porten