Samtal med öar

Författare

Nils-Åke Hasselmark

Samtal med öar

1996-08-07

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

1996-08-07

Kategori

Lyrik

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Häftad

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789119621412

Antal Sidor

65

Vikt (kg)

0.178

Böcker av författaren

Om boken

När Nils-Åke Hasselmark debuterade på Norstedts 1957 med Dikter över en brusten trädgård var Hjalmar Gullberg hans lektör. Sextiofem år senare publicerar han nu diktsamlingen Fåradingar. Ett långt liv går att skönja i dessa korta, täta dikter. De är kloka, och liknar klassisk, centrallyrisk poesi, men bygger sällan på någon säker, tillbakalutad visdom. Deras kunskap är av ett annat slag. Den röst som hörs tycks inte ha vant sig varken vid att leva eller vid att skriva. Bilder och utsagor är präglade av en djup undran över livet, en nykter blick på döden och en förundran över världen: naturens skönhet och människans skörhet, poesins möjlighet att fortsätta bli till.

Läs mer

Nils-Åke Hasselmark

Fåradingar

Om boken

Nils-Åke Hasselmark debuterade i slutet av femtiotalet, och sedan dess har han med några längre uppehåll fortsatt att publicera lyrik i en stil som man skulle kunna kalla ?tranströmersk?, dvs med ett rikt utvecklat bildspråk men som hela tiden har en mycket jordnära tematik. I den nya diktsamlingen, Lejonens lunch, har temperaturen stigit, lejonen kommer med döden i släptåg. 2002 fick Nils-Åke Hasselmark det ansedda Stig Carlson-priset av FiBs Lyrikklubb, ett kollegernas pris.

Läs mer

Lejonens lunch

Nils-Åke Hasselmark

Lejonens lunch

Om boken

Jared Diamond har skrivit en bok med det uttalade syftet att tillbakavisa alla rasbiologiska förklaringar till varför jordens folk lever under så olika betingelser och har nått så olika utvecklingsgrad. Han använder sig av forskningsresultat från botanik, biologi, genetik, medicin och historia för att bevisa sina teser. Historien börjar för 13000 år sedan när alla jordens folk var jägare och samlare. Klimatskillnaderna ledde till att matproduktionen spreds ojämnt över världen och skapade vitt skilda förutsättningar för framtida samhällen och civilisationer. Européerna var först med att tillverka stål och kanoner och sedan var koloniseringen av andra folk inte långt borta. I Väte, vapen och virus får vi steg för steg följa hur världen kom att utvecklas till vad den är idag. Diamonds bok är ett strålande exempel på hur flera olika vetenskaper kan berika varandra och skapa en djupare förståelse för människans livsvillkor. Jared Diamond är professor i fysiologi vid UCLA School of Medicine. Väte, vapen och virus fick Pulitzerpriset och Rhone-Pulencpriset för bästa fackbok 1998. Diamond har också skrivit den pribelönta bästsäljaren Den mänskliga apans uppgång och fall - En bok om människans historia och kultur ur ett biologiskt perspektiv (1993).

Läs mer

Vindarna kring Arholma

Nils-Åke Hasselmark, Ann-Mari Åfeldt

Vindarna kring Arholma

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

30 september 2022

Nya böcker i oktober 2022

NyheterBoknyheter