Fröken Smillas känsla för snö

Författare

Peter Høeg

Översättare

Ann-Mari Seeberg

Ann-Marie Seeberg

Fröken Smillas känsla för snö

1997-03-07

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Ann-Mari Seeberg, Ann-Marie Seeberg

Författare

Publiceringsdatum

1997-03-07

Bokinformation

Originaltitel

Frøken Smillas fornemmelse for sne

Originalspråk

Danska

Format

Häftad, E-bok, Ljudbok, Inbunden, Pocket, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789119723826

Antal Sidor

444

Vikt (kg)

0.722

Böcker av författaren

Om boken

Simon sväljer tvåhundra tabletter, dricker två flaskor vin och kör iväg med bilen. När barndomsvännen Peter senare kommer till sjukhuset tycker han att Simon på ett märkligt sätt ser likadan ut som när de kände varandra. Han liknar ett barn. Peter ser till att Simon får en specialistbehandling där man funnit på ett sätt att på teknisk väg gå in i andra människors medvetande och uppleva exakt vad de har upplevt. Det visar sig att institutet drivs av ytterligare en barndomsvän, Lisa Skae;rsgaard, vars båda föräldrar omkom i en olycka när hon var liten.

Tiden på institutet blir ett sätt för Peter att verkligen lära känna både Simon och Lisa. Kanske finns ett sätt där traumatiska händelser blir en väg till att komma nära en annan människa - så pass nära att alla gränser suddas ut och konsekvenserna blir vittomfattande.

Peter Høeg har sedan sin debut som författare 1989 mutat in ett alldeles eget rum i den samtida nordiska litteraturen där han blandar naturvetenskap, spänningselement och skarpa personporträtt.

Läs mer

Peter Høeg

Genom dina ögon

Om boken

Platsen är Köpenhamn. Susan är fyrtiotre år och världsberömd fysiker, mamma till tvillingar och gift med Laban. Dessutom har hon en unik egenskap: hon får andra att bli helt uppriktiga. Problemet är att Susan har missbrukat denna förmåga och därför riskerar ett långt fängelsestraff. Så ser hon en möjlighet som kan göra att hon går fri - hon behöver bara lirka fram hemlig information om Folketingets Framtidskommission. Det blir ett beslut som får oanade konsekvenser för Susan och hennes familj.

Peter Høeg har med Effekten av Susan skrivit en andlöst spännande och civilisationskritisk roman. Här möter vi på nytt hans helt egensinniga blandning av realism och overklighet, tidsförskjutningar och oväntade personporträtt som lockat läsare runt om i världen.

"Effekten av Susan är helt enkelt en totalroman, ett läsäventyr på nivå med den internationella storsuccén Fröken Smillas känsla för snö ... Visst finns det referenspunkter. Man kan jämföra med Margaret Atwoods (eller varför inte Nina Björks) samhällskritik, med Stieg Larssons kombination av moralism och spänning, Dan Browns populärvetenskapliga eskapism. Men ytterst spelar Høeg i denna fulländade comeback i en egen liga, just i sitt mod att närma sig det allvarligaste, det mest smärtsamma och kusliga, med en avväpnande lekfullhet."
Jens Liljestrand, Expressen

Läs mer

Effekten av Susan

Peter Høeg

Effekten av Susan

Om boken

I Peter Høegs nya roman Elefantskötarnas barn får vi möta den fjortonåriga Peter och hans syskon Tilte och Hans som bor i en prästgård på Finö. Tillsammans med sin hund, Basker III, ger de sig ut för att söka vad som har hänt deras försvunna föräldrar.

Men eftersom deras familj inte riktigt är som andra finns flera som vill ha ett ord med i saken, inte minst de sociala myndigheterna. De tre barnen flyr från beslutsfattare, sekter och kriminella grupper för att ta reda på vad som har hänt deras försvunna föräldrar.

Elefantskötarnas barn är en omvälvande äventyrsroman full av excentriska personligheter, bondslughet och humor. Men den går också att läsa som en utvecklingsroman med den ständigt närvarande frågan: Är det någonsin för sent att få en lycklig barndom?

Läs mer

Elefantskötarnas barn

Peter Høeg

Elefantskötarnas barn

Om boken

Efter tio års tystnad träder nu Peter Høeg åter fram på den litterära scenen. 1996 kom Kvinnan och apan. Nu har han skrivit en roman som är ännu vildare, ännu mer djuplodande och infallsrik. Den tysta flickan är ren läslycka, enligt Jan Kjaerstad.

Huvudpersonen i Peter Høegs nya roman heter Kasper Krone, han är cirkusartist med en enorm skatteskuld som gjort honom efterlyst i fl era länder. Men han har också terapeutiska och synska utförsgåvor, han kan höra folks själstillstånd av den musik som omger dem.
En dag kommer han i kontakt med en tioårig flicka, KlaraMaria, som är omgiven av tystnad. När hon så plötsligt försvinner börjar han leta efter henne, för han förstår att det är något mycket speciellt med KlaraMaria. Snart blir han varse att han inte är den ende som är på jakt efter henne.
Precis som i Fröken Smillas känsla för snö väver Peter Høeg i Den tysta flickan skickligt samman en kriminalhistoria med geopolitiska komplotter och metafysik, miniessäer om musik med drastisk humor
och biljakter.

Läs mer

Den tysta flickan

Peter Høeg

Den tysta flickan