Couscous, pasta och paella

Författare

Tony Manieri

Eja Nilsson

Couscous, pasta och paella

Svenska

2000-04-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Publiceringsdatum

2000-04-04

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151835785

Antal Sidor

160

Vikt (kg)

0.619

Böcker av författaren

Om boken

Spanjorerna har länge varit mästare i småätandets konst. Man umgås ute, på gatan, på små barer och tascas eller tapeos, som bara serverar just dessa smårätter. Tapan som företeelse är inte mer än drygt 200 år och kom med uppkomsten av dåtidens små barer, där flugorna var mycket besvärliga i sommarvärmen. För att hålla dem på avstånd lade man en assiett eller kanske en brödbit på sitt glas. Detta lock heter una tapa på spanska, och den moderna tapaskulturen hade börjat! Idag är tapas ett modernt sätt att äta. Idén har spritt sig över hela Europa, och tapasrestaurangerna dyker upp i varje stadsdel. Många vill äta just så ? många små rätter, många smaker. Man träffas efter jobbet och umgås över fat med små rätter. De klassiska rätterna lever kvar: kyckling stekt med vitlök, saffransgul paella och grillad bläckfisk på spett. Men tapasrätterna utvecklar sig. Idag är det också ungdomens sätt att äta ? en hel livsstil och ett sätt att umgås! Smårätter är dock inte något som bara åtnjuts i Spanien. I Italien hittar vi dem under namnet antipasti, och i Venedig särskilt begreppet cicchetti. Det är precis samma sak som tapas, men med italiensk ?accent?. Och kommer man till Grekland måste man kunna ordet mezethopoleion, en speciell restaurang eller taverna som serverar meze, de smårätter som är typiska för Grekland, Turkiet och hela Mellanöstern, och som är mer populära än någonsin i Sverige idag. I Tapas och meze lär vi oss laga alla de läckraste smårätterna från Spanien, Grekland, Italien, Libanon och Turkiet ? kyld gazpacho, fikon med serranoskinka, hummus, filorullar med kanelkryddad lammfärs, kebab med aprikosyoghurt, keftedes med fetaost, musselsallad och mycket mer. Det är lätt att laga tapas och härligt att äta ? man plockar bland maten och äter länge. Vardagsstressen känns långt borta, och man pratar och njuter av maten och samvaron.

Läs mer

Eja Nilsson

Tapas och meze

Om boken

Vart man sig i världen vänder så finns de där - de goda köttfärsrätterna. Och allra populärast är köttbullarna, men de är ingen svensk uppfinning! Överallt formar man bullar, avlånga rullar, platta biffar och limpor av malet kött. Eja Nilsson inleder sin innehållsrika bok med en kort historik och berättar också hur det kommmer sig att man lagar köttbullar överallt, vilket kött man kan använda, hur man kryddar och hur man varierar. Här finns också råd hur man handskas med färs och hur man förvarar den. Boken innehåller bla grundrecept på köttbullar, kebabrullar på spett, senapsbullar, fetaostbullar med dill, spanska mandelbullar, italienska köttbullar med citronrasp, kinesiska köttbullar med nudlar, grekisk köttbullsgryta m fl. Här finns också andra rätter med färs, som äkta salsa Bolognese, spansk köttfärspaj med potatismostäcke, fru Moronis fyllda grönsaker i långpanna, empanadas, filoknyten med kinesisk färsfyllning, fyllda tomater, m.m. Boken avslutas med tillbehör och rätter som indisk raita-sallad med yoghurt och kryddor; indisk potatiscurry, grekisk sallad med svarta bönor och rödbetssallad med fetaost. Eja Nilsson, är uppskattad matskribent i Sydsvenska Dagbladet, journalist och författare. Hon har givit ut en lång rad inspirerande matböcker, senast Den goda julmaten (2001) och Nordafrikansk mat (2002).

Läs mer

Köttbullar

Eja Nilsson

Köttbullar

Om boken

Tre utländska långtradare passerar obemärkt Öresundsbron samtidigt som en stor lyxjakt står i lågor långt under dem, och snart går det upp för poliserna i spaningsgruppen på Länskriminalen att det finns ett samband mellan dramat ute i Öresund och den hittills okända drogen Enigma. Michael Stanics välbehövliga semester hos släkten i Toscana får ett abrupt slut när han och hans nyfunna flickvän Ki blir inkopplade på fallet. Men utmaningarna som ligger framför dem kommer att sätta deras relation på prov, och när det långsamt går upp för Stanic att huvudmannen är en av de mest efterlysta männen i Europa ­ och den som ytterst ligger bakom av hans bästa vän ­ blir han besatt av tanken att gripa honom. Samtidigt kommer den första riktiga ledtråden; ombord på flight EA 593 som avgick från Kastrup med destination Nice fanns en man som definitivt kan leda dem till huvudmannen, den fruktade Tiburón. Över gränsen är den tredje boken om den bångstyrige men varmhjärtade polisen Michael Stanic.

Läs mer

Över gränsen

Tony Manieri

Över gränsen

Om boken

Jul, jul fröjdefull jul! Ljusen i advent, lussekatter, förväntan, den glittrande granen, sillen, skinkan, revbensspjället, köttbullarna ? och all julgodis! I Den goda julmaten har Eja Nilsson samlat de bästa recepten för en trivsam, smakfull och god juletid. Bland recepten finns både de traditionella ?måstena? och nya spännande varianter som det kan vara roligt att pröva. Låt tradition möta förnyelse! Alltså kakor och saffransbullar, julbröd, julgodis och allt annat klassiskt gott som hör helgernas helg till i fråga om kött, korv och pastejer. Dessutom den nya julmaten, som kryddade lammbullar, grönkål med smält getost och ansjovispiroger... För den stressade nutidsmänniskans finns också räddningen i ett kapitel om Den snabba julen. Om hur man fixar en trevlig jul utan ansträngning, med enkla och snabba tips och lata recept. Eja Nilsson skriver också om julens historia och om våra älskade jultraditioner. Makternas spel som skulle besvärjas med magi och ? lussekatter, om varför det heter julklapp, om grötrim, gran, adventskalender m.m.

Läs mer

Den goda julmaten

Eja Nilsson

Den goda julmaten

Om boken

?Båda personerna på bilderna var nakna och låg utslagna på en gräsmatta. De var smutsiga och blöta. En av bilderna var otäckare än de andra. Där såg man tydligt den kraftiga jaktkniven i hans hand. Plötsligt kom det till honom. Någonting med kvinnan var bekant. Det var hon. Maria.? Under huden är en tät, suggestiv thriller med en ny favorit i huvudrollen: Michael Stanic, drygt trettioårig kriminalpolis med rötterna i Italien och med en förmåga att göra sig till ovän med alla i sin omgivning. Riktigt nära honom kommer bara hans syster Isabella och hennes tioårige son Niklas. När larmet går om att ett mord inträffat i en lyxvilla i Malmös mest fashionabla kvarter, är Stanic den som leder spaningarna. Under utredningsarbetet kommer man fram till att det i skuggorna figurerar en person som tycks ligga bakom allt. Ingen har sett honom, ingen vill kännas vid honom ? det enda Stanic och hans kollegor får reda på är personens täcknamn: Silver. Tony Manieri föddes 1960 och är uppvuxen i Malmö. Han har bland annat ägnat sig åt att spela pop i Stockholmsgrupperna The Moderns och Japop. I Malmö är han mest känd som pappan till den kultförklarade serien ?Ståkkålms-Ringo?, som han tecknade i Kvällsposten. Idag arbetar han som art director på Arbmans i Malmö.

Läs mer

Under huden

Tony Manieri

Under huden

Om boken

Kyckling är en av svenska folkets mest populära råvaror när det gäller mat till vardag och fest. Från husmanskost till gourmetanrättningar, från sallader till mustiga grytor - möjligheterna är obegränsade. Kycklingköket är en kokbok full med inspiration och smakliga recept på kyckling i alla former. Boken är uppdelad i kapitel som tapas och smårätter, lunchlåda, snabbt tillagat, picknick, sallad, soppa, wok, gryta och bakad, kokad och pocherad, grillad och marinerad samt klassiker. Här finns spännande rätter med inspiration från Europa, Asien, Latinamerika och Afrika, smaksatta med citron, chili, fänkål, kryddpeppar, mynta, rosmarin, salvia, timjan, vitlök och färska örter... Här finns små spett, vårrullar, pajer, mackor, kyckling i lergryta, pot au feu, kokt och rimmad kyckling, barbecue och Djävulsk kyckling marinerad i stark senap bland mycket annat smakligt och lockande. De över hundra recepten är sammanställda av elever på restauranghögskolan i Grythyttan tillsammans med Malin Söderström och rätterna är fotograferade på skolan. Malin Söderström med bakgrund i Kocklandslaget är idag kockkonsult. Tony Manieri, bokens formgivare, utkommer i höst med sin första roman, thrillern Under huden. Bruno Ehrs är en av landets mest framstående fotografer.

Läs mer

Kycklingköket

Tony Manieri, Malin Söderström, Bruno Ehrs

Kycklingköket

Om boken

"Båda personerna på bilderna var nakna och låg utslagna på en gräsmatta. De var smutsiga och blöta. En av bilderna var otäckare än de andra. Där såg man tydligt den kraftiga jaktkniven i hans hand. Plötsligt kom det till honom. Någonting med kvinnan var bekant. Det var hon. Maria." Under huden är en tät, suggestiv thriller med en ny favorit i huvudrollen: Michael Stanic, drygt trettioårig kriminalpolis med rötterna i Italien och med en förmåga att göra sig till ovän med alla i sin omgivning. Riktigt nära honom kommer bara hans syster Isabella och hennes tioårige son Niklas. När larmet går om att ett mord inträffat i en lyxvilla i Malmös mest fashionabla kvarter, är Stanic den som leder spaningarna. Under utredningsarbetet kommer man fram till att det i skuggorna figurerar en person som tycks ligga bakom allt. Ingen har sett honom, ingen vill kännas vid honom - det enda Stanic och hans kollegor får reda på är personens täcknamn: Silver.

Läs mer

Under  huden

Tony Manieri

Under huden

Om boken

Eja Nilsson, journalist och Sydsvenska Dagbladets matskribent, har länge intresserat sig för matens kulturhistoria och berättar här om matens vägar kring Medelhavet.

Ett hundratal recept från länderna runt Medelhavet ger handfast inspiration för läsare som vill känna dofter och smaker från Medelhavsköken i det egna köket. Här finns rätter från Mellanöstern till Madrik, från Istanbul till Palermo ...

Läs mer

Couscous, pasta och paella

Tony Manieri, Eja Nilsson

Couscous, pasta och paella