Tapas och meze

Författare

Eja Nilsson

Tapas och meze

Svenska

2004-08-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Publiceringsdatum

2004-08-17

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Holger Edström

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151842424

Antal Sidor

88

Vikt (kg)

0.352

Höjd (mm)

190

Bredd (mm)

190

Böcker av författaren

Om boken

Spanjorerna har länge varit mästare i småätandets konst. Man umgås ute, på gatan, på små barer och tascas eller tapeos, som bara serverar just dessa smårätter. Tapan som företeelse är inte mer än drygt 200 år och kom med uppkomsten av dåtidens små barer, där flugorna var mycket besvärliga i sommarvärmen. För att hålla dem på avstånd lade man en assiett eller kanske en brödbit på sitt glas. Detta lock heter una tapa på spanska, och den moderna tapaskulturen hade börjat! Idag är tapas ett modernt sätt att äta. Idén har spritt sig över hela Europa, och tapasrestaurangerna dyker upp i varje stadsdel. Många vill äta just så ? många små rätter, många smaker. Man träffas efter jobbet och umgås över fat med små rätter. De klassiska rätterna lever kvar: kyckling stekt med vitlök, saffransgul paella och grillad bläckfisk på spett. Men tapasrätterna utvecklar sig. Idag är det också ungdomens sätt att äta ? en hel livsstil och ett sätt att umgås! Smårätter är dock inte något som bara åtnjuts i Spanien. I Italien hittar vi dem under namnet antipasti, och i Venedig särskilt begreppet cicchetti. Det är precis samma sak som tapas, men med italiensk ?accent?. Och kommer man till Grekland måste man kunna ordet mezethopoleion, en speciell restaurang eller taverna som serverar meze, de smårätter som är typiska för Grekland, Turkiet och hela Mellanöstern, och som är mer populära än någonsin i Sverige idag. I Tapas och meze lär vi oss laga alla de läckraste smårätterna från Spanien, Grekland, Italien, Libanon och Turkiet ? kyld gazpacho, fikon med serranoskinka, hummus, filorullar med kanelkryddad lammfärs, kebab med aprikosyoghurt, keftedes med fetaost, musselsallad och mycket mer. Det är lätt att laga tapas och härligt att äta ? man plockar bland maten och äter länge. Vardagsstressen känns långt borta, och man pratar och njuter av maten och samvaron.

Läs mer

Eja Nilsson

Tapas och meze

Om boken

Vart man sig i världen vänder så finns de där - de goda köttfärsrätterna. Och allra populärast är köttbullarna, men de är ingen svensk uppfinning! Överallt formar man bullar, avlånga rullar, platta biffar och limpor av malet kött. Eja Nilsson inleder sin innehållsrika bok med en kort historik och berättar också hur det kommmer sig att man lagar köttbullar överallt, vilket kött man kan använda, hur man kryddar och hur man varierar. Här finns också råd hur man handskas med färs och hur man förvarar den. Boken innehåller bla grundrecept på köttbullar, kebabrullar på spett, senapsbullar, fetaostbullar med dill, spanska mandelbullar, italienska köttbullar med citronrasp, kinesiska köttbullar med nudlar, grekisk köttbullsgryta m fl. Här finns också andra rätter med färs, som äkta salsa Bolognese, spansk köttfärspaj med potatismostäcke, fru Moronis fyllda grönsaker i långpanna, empanadas, filoknyten med kinesisk färsfyllning, fyllda tomater, m.m. Boken avslutas med tillbehör och rätter som indisk raita-sallad med yoghurt och kryddor; indisk potatiscurry, grekisk sallad med svarta bönor och rödbetssallad med fetaost. Eja Nilsson, är uppskattad matskribent i Sydsvenska Dagbladet, journalist och författare. Hon har givit ut en lång rad inspirerande matböcker, senast Den goda julmaten (2001) och Nordafrikansk mat (2002).

Läs mer

Köttbullar

Eja Nilsson

Köttbullar

Om boken

Jul, jul fröjdefull jul! Ljusen i advent, lussekatter, förväntan, den glittrande granen, sillen, skinkan, revbensspjället, köttbullarna ? och all julgodis! I Den goda julmaten har Eja Nilsson samlat de bästa recepten för en trivsam, smakfull och god juletid. Bland recepten finns både de traditionella ?måstena? och nya spännande varianter som det kan vara roligt att pröva. Låt tradition möta förnyelse! Alltså kakor och saffransbullar, julbröd, julgodis och allt annat klassiskt gott som hör helgernas helg till i fråga om kött, korv och pastejer. Dessutom den nya julmaten, som kryddade lammbullar, grönkål med smält getost och ansjovispiroger... För den stressade nutidsmänniskans finns också räddningen i ett kapitel om Den snabba julen. Om hur man fixar en trevlig jul utan ansträngning, med enkla och snabba tips och lata recept. Eja Nilsson skriver också om julens historia och om våra älskade jultraditioner. Makternas spel som skulle besvärjas med magi och ? lussekatter, om varför det heter julklapp, om grötrim, gran, adventskalender m.m.

Läs mer

Den goda julmaten

Eja Nilsson

Den goda julmaten

Om boken

Eja Nilsson, journalist och Sydsvenska Dagbladets matskribent, har länge intresserat sig för matens kulturhistoria och berättar här om matens vägar kring Medelhavet.

Ett hundratal recept från länderna runt Medelhavet ger handfast inspiration för läsare som vill känna dofter och smaker från Medelhavsköken i det egna köket. Här finns rätter från Mellanöstern till Madrik, från Istanbul till Palermo ...

Läs mer

Couscous, pasta och paella

Tony Manieri, Eja Nilsson

Couscous, pasta och paella