Bildningsresan

Författare

Leif Alsheimer

Bildningsresan

Svenska

2004-09-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Litteratur (Humaniora)

Författare

Publiceringsdatum

2004-09-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151838830

Antal Sidor

312

Vikt (kg)

0.54

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

Det hela började med en understreckare i Svenska Dagbladet. Leif Alsheimer presenterade en undersökning om hur ett bildningsprogram i Kalifornien på 60-talet lett till att studenterna som deltagit klarade sig bättre både i samhället och privat. Understreckaren resulterade i en flod av mail, brev och telefonsamtal: Leif Alsheimer hade träffat mitt i prick i en av tidens känsligaste frågor, den om utbildning och bildning. Sedan dess var han en ständigt anlitad föredragshållare till fulla lokaler.

"Bokmässan i höstas. Lokalen är full. Föreläsaren är driven och drastisk. 'Eleverna visste inget om Kafka. The Kafkas? Spelade de på MTV? Omvärldsuppfattningen brister katastrofalt i tågluffargenerationen.' Efteråt strömmar kulturarbetare och lärare ut med rätade ryggar och leenden på läpparna. En lärare i juridik har fått dem att tro det omöjliga, att humanismen har en framtid."
Lasse Winkler, Svensk Bokhandel

Grunden i Alsheimers budskap är en plädering för kunskap och klassisk bildning. Avsikten: att öva upp det abstrakta tänkandet, förmågan till inlevelse och empati. Att ge människor redskapen för att kunna tänka kritiskt, förstå samhällsutvecklingen, sammanhangen och sin egen plats i verkligheten. Metoden: att integrera litteraturen i kursplanen för sina studenter vid Handelshögskolan i Jönköping, där en obligatorisk kurs med ca 120 skönlitterära verk ingår under alla kursens åtta terminer. Resultatet: studenter som, förutom den personliga vinsten och tillfredsställelsen, också klarar sig bättre på arbetsmarknaden.

Läs mer

Leif Alsheimer

Bildningsresan