Segla i Medelhavet

Författare

Ebbe Gustafsson

Segla i Medelhavet

Svenska

2001-02-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Seglarberättelser

Författare

Publiceringsdatum

2001-02-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151839004

Antal Sidor

0

Vikt (kg)

0.602

Böcker av författaren

Om boken

Ebbe är inte född med sjöben. Länge var han en landkrabba utan längtan till havs. Hade det inte varit för vännen Ragnar, som älskar att segla, och den klassiska boken Önskeresan av Göran Schildt skulle kanske Ebbe stannat kvar i stugan. Nu köper han istället en båt och med en nyfikenhet som då och då leder upp på grund och grynnor utforskar han och hans familj de svenska och åländska skärgårdarna i stadigt läckande båtar. I boken blandas familjens eskapader med levande skärgårdsbeskrivningar och historier om kända original ute på öarna.

Så småningom är alla ombord rutinerade seglare och färderna utsträcks nu till Europas kanaler och det blå Medelhavet. Att segla och ge sig tid att leva sig in i andra länders kulturer och historia är Ebbes ambition, så här blandas seglingsupplevelser med intryck från platserna de besöker. Grekiska tempel, turkisk magdans, italienska marinor, sjösjuka och friska vindar - allt i en tilltalande blandning.

Boken rymmer femtio år av hängivet seglarliv. Författarens livsnjutning smittar av sig och kommer säkert inspirera såväl soffseglare med drömmar som aktivt båtfolk att söka efter ett "båtliv med insida".

Läs mer

Ebbe Gustafsson

Från Långviken till Tarsus

Om boken

Kroatiens skärgård med sina 725 öar anses vara ett av världens vackraste och intressantaste seglingsområden. Läsaren får följa Ebbe Gustafsson och hustrun Gunnel på deras färder från Dubrovnik i söder upp till Savudrija vid gränsen till Slovenien. Ofta seglar de, men många gånger utforskar de kusten och de större öarna också i bil.
Författaren nöjer sig inte med att bara beskriva de platser de besöker utan ger också ett perspektiv bakåt i historien för att ge en förklaring till händelser och utveckling i våra dagar. Samtidigt som han till exempel förälskat beskriver det sköna Dubrovnik, berättar han upprörd om den förödande artilleri- och granateld som staden utsattes för i december 1991 och som förstörde omistliga kulturvärden. Läsaren får uppleva hur Dionysos från Syrakusa landar på ön Vis år 397 f.Kr. och grundar grekernas första koloni i Dalmatien, och på Korcula får den vinintresserade deltaga i en vinresa runt ön. På ön Drvenik hälsar Gunnel och Ebbe på hemma hos Nikola som lär dem hur man saltar sardiner, och på vackra grannön träffar de den finska konstnärinnan Häljä Tramuntana som där hämtar inspiration till sina målningar. Färden går norrut bland öarna och längs fastlandet, där vi vandrar runt i tvåtusenåriga kulturstäder som Trogir, Split, Sibenik och Zadar. Naturupplevelser blandas med möten med människor och historiska återblickar. I ett avslutande kapitel ger författaren värdefull information om hamnar och marinor, lagar och förordningar samt om navigation, väder och vindar. Seglingar i Adriatiska havet är en rik bok inte bara för seglaren utan också för den bilburne turisten som vill få kunskaper om ett fascinerande land.

Läs mer

Seglingar i Adriatiska havet

Ebbe Gustafsson

Seglingar i Adriatiska havet

Om boken

I Seglingar i antikens farvatten riktar Ebbe Gustafsson sitt intresse mot Turkiet, ett land som han fascinerades av redan vid första bekantskapen och som han fängslades av ju mer han lärt känna det. Det är utmed Turkiets kuster man hittar de rikaste lämningarna från antiken, inte i Grekland. Författaren kliver ofta i land, besöker en mer än 2000 år gammal lämning och berättar dess historia. Atmosfären är en upplevelse, vare sig han beser ett underbart vackert Apollontempel eller klättrar in i en lykisk klippgrav högt upp i bergen. Förutom dessa resor tillbaka i tiden, berättar Ebbe Gustafsson levande och humoristiskt om idylliska hamnar och möten med gästfria människor. Det är en användbar bok för seglare som vill göra färder längs en storslagen kust och uppleva ljumma skymningsstunder i skyddade ankarvikar. Seglingsintresserade får också värdefulla råd om bland annat navigation, väder och vind, säkra hamnar och marinor i den faktadel som avslutar boken. Men boken är lika mycket en stimulerande läsning för den historiskt intresserade som vill göra spännande upptäcktsfärder. Andra upplagan av boken utkommer i mars.

Läs mer

Seglingar i antikens farvatten

Ebbe Gustafsson

Seglingar i antikens farvatten

Om boken

I Segla i Medelhavet får läsaren följa Amica och hennes besättning under sex års seglingar i Medelhavet. Boken är upplagd dels som en seglingsskildring, dels som en handbok med alla de tips och fakta som behövs för att en medelhavssegling skall bli lyckad. Författaren fångar skickligt atmosfären i olika miljöer, berättar levande om människor han lärt känna och fördjupar ofta skildringen med historiska och kulturhistoriska inslag. Läsaren får insikt i Medelhavets natur, vindar, klimat och historia, förberedelser för seglingen, sjökort och handböcker. Boken innehåller också en rad praktiska råd om ankring, mat, ekonomi och försäkringar. I ett avslutande kapitel ger författaren en värdefull översikt över hamnar, marinor, ankarplatser, lagar och förordningar samt tider och kanaler för sjörapporter. Andra upplagan av boken utkommer i mars.

Läs mer

Segla i Medelhavet

Ebbe Gustafsson

Segla i Medelhavet