Trähus - en handbok

Författare

Andreas af Malmborg

Johan Månsson

Trähus - en handbok

Svenska

2002-05-13

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Publiceringsdatum

2002-05-13

Illustratör

Björn Sikehag

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Björn Sikehag

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151839059

Antal Sidor

216

Vikt (kg)

0.928

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

255

Bredd (mm)

198

Böcker av författaren

Om boken

Att äga ett äldre hus blir alltmer en livsstil. I jakten på ursprunglighet, äkthet och det som inte riktigt går att köpa för pengar har byggnadsvårdstanken spridit sig till nya grupper under det senaste decenniet. Byggnadsvård handlar inte längre bara om lantliga torp och gårdar utan även om egnahemsvillor och funkishus i närförort.

Att bygga ett hus av trä är en uråldrig teknik och vi har långt in på 1900-talet byggt våra trähus enligt klassiska och hållbara tekniker, byggda för att kunna underhållas i många hundra år.

Den här boken, som gavs ut första gången 2002, berättar allt man behöver veta om trähus, både ur ett kulturhistoriskt och ett praktiskt perspektiv. Det svenska trähusets utveckling och olika stilar sätts i ett sammanhang och man får både filosofin kring och verktygen för att vårda sitt hus på ett hållbart sätt. Nu innehåller Trähus också ett nytt kapitel om bruk och återbruk samt mindre revideringar. Innehållet och tonen är klart byggnadsvårdande men ändå tillåtande: låt bästa material och teknik vinna!

Läs mer

Andreas af Malmborg, Johan Månsson, Björn Sikehag

Trähus

Om boken

Lystern i fernissan är förförisk och träets ådring så vacker! Kajutans dofter lockar. Och inget skänker sådan ro som kluckandet längs skrovets utsida. Upplevelsen av en välskött träbåt glömmer man inte. Träbåtar utstrålar stark identitet och ger sina ägare hög status. Inget land har som Sverige en sådan unik skatt av gamla fritidsbåtar, i Träbåtar presenteras dessa klenoder. Träbåten kräver mycket tid men ger också stora upplevelser tillbaka. Bokens bilder berättar om ljumma sommarseglingar, tålamodsprövande renoveringsarbete och mullrande framfart över plattvatten. Ett träbåtsbygge skildras från kölsträckning till montering av det allra sista beslaget. Träbåtsägarna berättar om utmanande problem och förlöst kreativitet. Boken beskriver hur man vårdar och bevarar träbåtar och förklarar också varför en träbåtsägare lär sig älska sin farkost.
Andreas af Malmborg har medarbetat i de flesta av de stora båttidningarna, skrivit i Skärgårdsstiftelsens årsböcker och medverkat i samlingn Seglare och hundvakter, Rabén & Sjögren 1987. Ola Husberg är fotograf med veteranbåtar som specialitet. Han har sedan 80-talet medarbetat i bl a Båtnytt, På Kryss & Till rors och Vi båtägare.

Läs mer

Träbåtar

Andreas af Malmborg, Ola Husberg

Träbåtar

Om boken

Att ta hand om sitt trähus på bästa sätt lönar sig i dubbel bemärkelse. Dels är det givande i sig att lära sig allt mer om sitt hus egenart och utveckla sin hantverksskicklighet. Dels förlänger man livet på huset samtidigt som man spar rejäla pengar på att göra arbetet själv. Det här är den nya stora handboken som i detalj beskriver hur du vårdar, repararer och renoverar ditt trähus.
I Trähus - en handbok får du lära dig en massa praktiskt arbete. Ur innehållet: Trä i hus, Yttertak och fasad, Grund, stomme och bjälklag, Fönster och dörrar, Golv, Väggar och innertak, Snickerier inomhus, El och VA, värme och luft, Måleri och tapetsering, Förstukvist och staket, Skador på trähus, Verktygslådan, Ordlista, Källförteckning, Leverantörsregister Boken vänder sig i första hand till dig som bor i trähus. Lägenhetsinnehavare som vill reparera sitt hem på ett smakfullt sätt hittar också många tips.

Läs mer

Trähus - en handbok

Andreas af Malmborg, Johan Månsson, Björn Sikehag

Trähus - en handbok