Hos oss i Sovinjak

Författare

Richard Swartz

Hos oss i Sovinjak

Svenska

2001-09-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Författare

Publiceringsdatum

2001-09-25

Illustratör

Stig Claesson

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Stig Claesson

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151839417

Antal Sidor

214

Vikt (kg)

0.413

Böcker av författaren

Om boken

Richard Swartz berättelser handlar alla om kärleksmöten. Här avtäcks en annan sida av våra föreställningar om det vi oftast ser som något vackert och idylliskt. Men det som på ytan kan se ut som oskuldsfull attraktion, rymmer ofta både beräkning och lögn.

Denna bok varierar i sex berättelser ett lika uråldrigt som banalt motiv - man möter kvinna. Ibland låter mötet sig någorlunda bestämmas i både tid och rum: läsaren tas till exempel med till New York någon gång under tjugotalet, till Prag efter kommunismens fall, till operans och musikens mer tidlösa Wien, men också till en exotisk plats som verkar ligga utanför såväl tid som rum.
Men geografi och tid är bara själva ramen för dessa variationer över ett tema. Viktigare är vad som händer - eller inte händer - under ett sådant möte. Hur mannens eller kvinnans egoistiska intressen finns där som dunkla trådar i den gemensamma passionens eller förälskelsens väv, hur mycket som på ytan kan se ut som oskuldsfull attraktion rymmer både beräkning och lögn, inte sällan med våldsamma eller hämndgiriga inslag.
Alla sådana möten har sin egen koreografi och karaktär, men innehåller ändå ofta just denna dunkla kärna av förställning, så ofta förnekad eller förträngd genom vår önskan att se mannens och kvinnans kärleksmöte som någonting genomgående vackert och rentav idylliskt.
I Richard Swartz berättelser, skrivna med skarp blick och vass penna, friläggs denna kärna. Det idylliska får vika för andra och mörkare sidor. Och här återkommer snart både geografi och tid: ty ofta visar sig mötet mellan man och kvinna omöjligt att lösgöra ur omgivningen och den historiska kontexten; världen griper in i våra liv och dikterar dem långt mer än vad vi skulle önska oss, övertygade som vi är om att erotik eller sexualitet inte angår någon annan än oss själva och den vi åtrår.


Läs mer

Richard Swartz

Vita lögner

Om boken

Tvåhundranittiotre meter över havet går livet sin gilla gång i denna by, bestämt av väder och vind, söndagens gudstjänst och samtalen på bykrogen långt mer än den stora politiken. Richard Swartz skriver om en europeisk by "in the middle of nowhere" och likväl i hjärtat av Europa.

Några är redan bekanta med dem som bor här genom de rapporter som Richard Swartz brukar skicka SvD från sin kroatiska by: den åldrige och tankspridda prästen, fader Macuka, byns ukrainska dagdrivare som drömmer om att i vita handskar köra en egen Mercedes, schack- och fotbollsfantasten Marcel, värdhusvärden Lino, den gamle knekten Toni, byns allt i allo Carletto och inte minst svärmor, den stränga överstinnan som med cigarretten i munstycket övervakar allt från kök till kyrkogård. I denna förfallna by med ett tjugotal själar speglas världen. Italienskt blandas med slaviskt, stort med smått, dumt med vad som är förvånansvärt klyftigt. Alltså ungefär som det är här i livet.

Richard Swartz har på Norstedts tidigare givit ut Room Service (1996), Ett hus i Istrien (1999) och senast Adressbok (2000).

Stig Claesson, sedan länge förtogen med denna del av Europa, har illustrerat den nya boken.

Läs mer

Hos oss i Sovinjak

Richard Swartz, Stig Claesson

Hos oss i Sovinjak

Om boken

Wien, Prag, Frankfurt och Freistadt ? fyra städer i hjärtat av Europa där Richard Swartz bott och verkat under sina många år som korrespondent. Om de städerna, om husen och människorna, ja om sina adresser där berättar han i sin nya bok. Den är ett slags pendang till Room service från 1997, där Swartz skildrade allt det som inte rymts i hans vanliga artiklar och rapporter. »En adressbok«, säger Richard Swartz, »är väl vanligen ett försök att hålla fast och ordna ett liv med hjälp just av geografiska koordinater. Här, i denna adressbok, kommer snarare bristen på fast punkt och ort att understrykas.« Richard Swartz är en av våra främsta kännare av Öst- och Centraleuropa efter sina decennier som korrespondent för Svenska Dagbladet. Efter Room service, som också rönt stor internationell uppmärksamhet, kom romanen Ett hus i Istrien förra året.

Läs mer

Adressbok

Richard Swartz

Adressbok

Om boken

Den moderna science fiction-genrens skapare avslöjar i denna fascinerande äventyrsberättelse sanningen om Kapten Nemo och världshavens hemligheter. Professor Aronnax, betjänten Conseil och harpuneraren Ned Land jagar ett havsmonster som sägs ha sänkt många skepp och sjömän. Men vidundret är av plåt. Som ?fria? fångar åker de med Kapten Nemo, ombord på ubåten Nautilus, ut på en fantastisk världsomsegling under havet. De upplever många äventyr, söker skatter i sagolika undervattenslandskap, upptäcker den sjunkna staden Atlantis och slåss mot jättebläckfiskar. En världsomsegling under havet (1870?71) är en av Jules Vernes mest äventyrsfyllda romaner och tillsammans med Jorden runt på 80 dagar författarens mest lästa verk. Boken har de klassiska originalillustrationerna av A de Neuville. Jules Verne föddes i Nantes, Frankrike, 1828. Framtidsvisionären blev med sina fantastiska äventyrsromaner den moderna science fiction-genrens skapare. I hans böcker förenas kunskap med fantasi- fulla äventyr i fängslande miljöer. Berättelserna publicerades som följetong för vuxna innan de kom ut i bokform och snabbt blev populär ungdomsläsning. Jules Verne dog i Amiens 1905. Särskilt framträdande i Jules Vernes författarskap är världens mest lästa reseskildring Jorden runt på 80 dagar och trilogin om Kapten Nemo, En världsomsegling under havet, Kapten Grants barn och Den hemlighetsfulla ön. Sv-v orig.ill: A de Neuville.

Läs mer

Ett hus i Istrien

Richard Swartz

Ett hus i Istrien