Armfeldts karoliner

Författare

Anders Hansson

Armfeldts karoliner

Svenska

2003-08-26

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Författare

Publiceringsdatum

2003-08-26

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Häftad, E-bok, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151840611

Antal Sidor

304

Vikt (kg)

0.652

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

228

Bredd (mm)

155

Böcker av författaren

Om boken

"Stormen på fjället nyåret 1718-1719 var ursinnig. Armfeldts karoliner var sedan tidigare utmattade och många hade inte ens ytterkläder. När stormen bedarrat var 3000 man döda. Hur kunde det hända? Vad var det som ledde fram till beslutet att gå vägen rakt över fjället?"

På hösten 1718 samlades den jämtländska armén i trakterna av Duved i västra Jämtland. Överbefälhavare var generallöjtnant Armfeldt som med vad som var kvar av den finska armén och förstärkning av soldater från Jämtland och Hälsingland skulle inta Trondheim. Samtidigt ledde Karl XII den svenska huvudarmén i anfallet mot Oslo.

Allt som allt skulle fälttåget ta sex veckor. Det tog flera månader. Tidig vinter och Karl XII:s död innebar reträtt till Sverige. En rad omständigheter gjorde att utgången blev katastrofal.

Armfeldts karoliner är berättelsen om detta fälttåg med allt vad det innebar för soldater och lokalbefolkning, före, under och efter fälttåget. Berättelsen följer armén från uppsamlingen, runt i Norge, fram till den generalmönstring som hölls året efter fälttåget då man räknade ihop spillrorna av den jämtländska armén.

Anders Hansson, arkeolog vid Jämtlands läns museum i Östersund, har studerat allt tillgängligt källmaterial som rör detta fälttåg, både offentligt och privat. Denna brett upplagda genomsökning i kombination med en sann berättarglädje gör att läsaren kommer flera starka personligheter inpå livet. Till och med de till synes markanta felbedömningarna får sin logiska och strategiska förklaring.

Läs mer

Anders Hansson

Armfeldts karoliner