Skuggor av hat

Författare

Ingrid Kampås

Skuggor av hat

Svenska

2003-04-07

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Författare

Publiceringsdatum

2003-04-07

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151841212

Antal Sidor

264

Vikt (kg)

0.568

Höjd (mm)

228

Bredd (mm)

155

Böcker av författaren

Om boken

Varför slutade lillasyster Yvonne skratta? Svaret finns i Sundsby på sextiotalet. Allt hade bara börjat. Allt det nya. Framtiden. Syskonen Pruds och Lennes berättelser formar sig till en familjehistoria, där hemligheter, gömda och outtalade, blottläggs och synas. När deras mamma dog åkte Lenne som FN-soldat till Kongo för att han ville komma ut i världen en enda gång innan han skulle ta över farfar Nils snickeriverkstad. Nils lämnades ensam att klara flickorna, verkstan och den buttre och tystlåtne Gustaf, vars hemlighet avslöjades först när han en dag hittades hängd. Och syskonens pappa, suputen och horkarlen, som reste runt på vägarna och sålde bysthållare som jättedamer kunde stoppa in sina jättebröst i ? vad betydde hans frånvaro? Var det i själva verket deras räddning? I boken varvas Pruds och Lennes tankar om de här åren. Pruds oro och längtan efter sin bror, och hennes skuld efter systern Yvonnes död berättas från en stuga i Wisconsin. Lennes minnen av rädslan och skriken, av granatbeskjutningen, av våldet i flyktinglägren lämnar honom inte, för honom ligger Kongo tungt i livsryggsäcken. Hans sorg och dubbla börda hamnar hos Zetter, kamraten från Kongo-tiden. Nils, den gamle återvändande Amerika-emigranten ser under sin levnad Sverige och Sundsby förändras, hur han och Sundsby tar den amerikanska drömmen till sig för att förhoppningsfulla vandra in i den nya tiden. Kanske ända till den dag då Nils kom inrusande och skrek: ?Kennedy är skjuten!?

Läs mer

Ingrid Kampås

Innerlighetens tid

Om boken

"Finns det en speciell luft för de goda, en frisk och mättad luft? Sedan en annan, en tung och svaveldoftande för de onda? Nej. En del av dig och en del av mig är ond. Vi förblir både onda och goda." En januaridag när distriktsköterska Mari är ute i skogen för att jaga hare finner hon en död man liggande på stigen: Jan Bujakowskij, en särling och enstöring som ofta sågs cykla omkring i bygden. När polisen börja undersöka kroppen upptäcker de till sin förvåning att Jan har utgett sig för att vara en annan. Här framskymtar en hemlighet som till varje pris måste döljas och som sträcker sig tillbaka i historien till andra världskriget. Flera frågor dyker upp. Vem är egentligen Henryk Kupis och vad bär Veronika på för hemlighet? Och den svagbegåvade skönheten Sigrid och Odjuret som skriver elektroniska brev ? vad har de för förhållande? Liksom i de tidigare böckerna kommer vi nära invånarna i det lilla samhället utanför Varberg. Mari reflekterar över de människor hon möter, över godheten och ondskan, över de livsöden som formar en människa och styr hennes val.

Läs mer

Människans varg

Ingrid Kampås

Människans varg

Om boken

"Ingrid Kampås har skrivit en bok vars historia känns mera nära än de traditionella deckarnas skrikande bildäck och exploderande hus. Hennes debut ger mersmak" skrev en recensent om debutboken. I Skuggor av hat skakas det sömniga lilla Sundsby av ett mord och distriktssköterskan Mari dras in i utredningen. Vi lär känna de alldeles vanliga och helt unika människorna runt Mari, deras förhoppningar och tillkortakommanden, deras längtan och besvikelser.

Det är en ljummen junikväll i trädgården till en förnäm villa utanför halländska Sundsby. Ortsborna har samlats till ett kulturevenemang, "poesinatta", där också Mari medverkar med ett bidrag. Nu sitter man och väntar på det sista uppförandet då kvällens värd, den hyllade poeten Kemal Axelsson, ska läsa några dikter ur sin nya bok.
Men Kemal dyker aldrig upp. Han eftersöks och hittas död i skuggorna. Mördad.
Hur djupt kränkt och sårad har en människa blivit för att ta en så blodig hämnd?

Historier rullas upp och hemligheter tvingas i dagen, händelser och tankar som kanske borde förblivit gömda. Det visar sig att Kemal varit en hänsynslös man som inte dragit sig för att utnyttja och svika sina medmänniskor. Många hade anledning att hata honom.
Återknyt kontakten med distriktssköterskan Mari, hennes son Anton, svärföräldrarna Iris och Gösta som hon delar gård med och polisen Åke. Lär också känna Enso som en gång var finskt krigsbarn i Sundsby, pizzabagaren Mustafa som också är poet. Liksom i Hjärta av is finns här en autenticitet och känsla i miljöskildringen och personporträtten som griper tag i läsaren.

Läs mer

Skuggor av hat

Ingrid Kampås

Skuggor av hat

Om boken

Huvudperson i Ingrid Kampås debutdeckare är Mari Johansson, distriktssköterska och sedan några år änka. Hon bor med sin lille son i sina svärföräldrars hus i det lilla samhället Sundsbyn utanför Varberg. Hemma hos en rullstolsbunden patient hittar hon dennas son mördad. En kort tid därefter omkommer så en av sonens kompisar. Båda var missbrukare och motivet söks först i dessa kretsar.
Skvallret går i det lilla samhället där alla känner alla och många varit skolkamrater med de döda. Det uppdagas att de två tillsammans med en annan kamrat, Sven-Göran, för många år sedan begått en våldtäkt. Saken tystades ner. Kanske är motivet hämnd? Sven-Göran är numera stadgad egenföretagare med hus och familj och han blir alltmer rädd...

Läs mer

Hjärta av is

Ingrid Kampås

Hjärta av is