Mitt Iran

Författare

Shirin Ebadi

Översättare

Karin Andrae

Mitt Iran

2006-08-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Översättare

Karin Andrae

Författare

Publiceringsdatum

2006-08-23

Bokinformation

Originaltitel

Iran Awakening

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151845661

Antal Sidor

264

Vikt (kg)

0.602

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

228

Bredd (mm)

155

Böcker av författaren

Om boken

"Detta är den fängslande historien om en märklig och mycket modig kvinna som genomlever en tid av stora och svåra omvälvningar. Och som alltid tar sig igenom med högburet huvud."
Ärkebiskop Desmond Tutu

Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003, är en av vår tids mest spännande kvinnor. Hon gjorde en snabb karriär och blev en av Irans första kvinnliga domare, men när regimen efter revolutionen förklarade att kvinnor var olämpliga i sådana befattningar, degraderades hon till kontorsbiträde.
Så småningom fick hon tillstånd att öppna en egen advokatbyrå, och hon koncentrerade sig på att försvara de mänskliga rättigheterna. Framför allt tog hon sig an kvinnor och barn i politiskt laddade fall som de flesta andra jurister inte vågade handha.
Hon är en rättfram och omstridd person som har arresterats och även blivit utsatt för mordförsök, men regimen har inte lyckats tysta henne.
Hennes memoarer är en gripande och mycket personlig och levande skildring av hur politiska och religiösa omvälvningar förvandlar en stabil tillvaro till kaos.

"Alla som verkar för mänskliga rättigheter i Iran måste lära sig leva med rädslan, från första början, men jag har lärt mig att behärska den."
Shirin Ebadi


Läs mer

Shirin Ebadi

Mitt Iran