Vad jag finner på havsstranden

Författare

Georg Mandahl-Barth

Mogens Skytte Christiansen

Peter Öhman

Tommy Dybbro

Troels V. Östergaard

Översättare

Håkan Elmquist

Kicki Elmquist

Lars Höglund

Vad jag finner på havsstranden

Svenska

2008-03-19

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Fälthandböcker

Översättare

Håkan Elmquist, Kicki Elmquist, Lars Höglund

Författare

Recensionsdag

2008-04-14

Publiceringsdatum

2008-03-19

Illustratör

Henning Anthon

Bokinformation

Originaltitel

Hvad finder jeg på stranden

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Vår natur

Illustratör

Henning Anthon

Format

Inbunden, Häftad, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151847900

Antal Sidor

184

Vikt (kg)

0.432

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

223

Bredd (mm)

132

Böcker av författaren

Om boken

Vår flora presenterar alla vanliga vilda svenska blommor och gräs. 669 arter visas i bild, och texten berättar om växtplats, blomningstid, storlek, kännetecken och eventuell användning. De vackra och pedagogiska färgteckningarna och uppdelningen efter blommornas färg gör det lätt att hitta fram till den blomma man söker.

. Beskrivningar av 669 svenska och nordiska blommor och gräs.
. Varje artbeskrivningar inleds med överskådliga uppgifter om förekomst, växtplats och blomningstid.
. Akvareller av alla växter; ofta visas även detaljer som blomställning, rot, frukt och bär.
. Överskådlig layout och uppdelning efter blommornas färg gör det lätt att hitta i boken.
. Inledningsavsnitt med botaniska grundfakta och beskrivning av olika växtplatser.

Vår flora har skrivits av Kirsten Bruhn Møller, biolog vid Esrum Møllegaard, center for Natur og Miljø, och Knud Ib Christensen, lektor och botaniker vid Köpenhamns Botaniske Have, och översatts och bearbetats för svenska förhållanden av Ulf Svedberg. Akvarellerna har gjorts av Henning Anthon, som förutom Vår flora även har illustrerat de tre Vad jag finner-böckerna i Naturserien.

Läs mer

Ulf Svedberg, Edvard von Krusenstierna, Mats Waern, Kirsten Bruhn Møller, Knud Ib Christensen, Mogens Skytte Christiansen, Henning Anthon

Vår flora

Om boken

Den perfekta fälthandboken för den som vill lära känna det fascinerande livet i våra sjöar och åar. Vackra bilder och innehållsrika texter som berikar vistelsen i naturen. Vad jag finner i sjö och å innehåller beskrivningar och teckningar av inte mindre än 350 av våra vanligaste arter som lever i sötvatten. De många vackra och livfulla avbildningarna gör att även nybörjaren lätt kan skilja olika arter från varandra.
Artbeskrivningarna innehåller uppgifter om viktiga kännetecken, levnadssätt, fortplantni ng och utbredning. Vi får lära känna den bruna mosaiksländan som kan konsten att flyga baklänges och vars larver är glupska rovdjur, ryggsimmaren som faktiskt simmar på rygg och vattenspindeln som bygger ett bo i form av en luftklocka och sedan kan leva ett helt liv under vattnet.
Boken täcker in insekter, spindlar och kvalster, musslor och snäckor, grod- och kräldjur, kräftdjur, mossdjur, maskar och iglar, nässeldjur och svampdjur.
Det här är den elfte och helt nyskrivna utgåvan, med de klassiska akvarellerna av Henning Anthon och en del nytecknat material av Birgitte Rubae;k. För den svenska översättningen och bearbetningen svarar Håkan Elmquist, entomolog och en av landets främsta insektskännare.
Vad jag finner i sjö och å ingår i fälthandboksserien Vår natur.

Läs mer

Vad jag finner i sjö och å

Håkan Elmquist, Georg Mandahl-Barth, Nikolaj Scharff, Henning Anthon

Vad jag finner i sjö och å

Om boken

En fin sommar kan vi tillbringa mycket tid på stranden för att leta snäckor, titta på fiskar, insekter, djur och växter. Vad jag finner på havsstranden är den perfekta fälthandboken för badutflykten.

Boken täcker in det mesta du kan stöta på i strandkanten, både i vattnet och uppe på land. Den innehåller avsnitt om bland annat blommor, mossor och svampar, ormar och ödlor, skalbaggar och flygfän, stenar, tång och alger, snäckor, skaldjur, maneter och fiskar.
Det finns inte mycket orörd natur uppe på land, det mesta av marken tar vi i anspråk för vägar, bebyggelse, skogsbruk och jordbruk. Men stränderna går inte att använda till så mycket och har därför fått vara i fred i större utsträckning. Strändernas livsmiljöer varierar också mycket - sand, lera, grus, stenar och klippor. Det kan vara brant eller långgrunt; alla de här miljöerna har ett rikt växt- och djurliv som du kan lära känna med hjälp av Vad jag finner på havsstranden.

Läs mer

Vad jag finner på havsstranden

Georg Mandahl-Barth, Mogens Skytte Christiansen, Peter Öhman, Tommy Dybbro, Troels V. Östergaard, Henning Anthon

Vad jag finner på havsstranden