Skyddslingen

Författare

Laura Lippman

Översättare

Karin Andrae

Skyddslingen

Svenska

2007-09-26

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Översättare

Karin Andrae

Författare

Publiceringsdatum

2007-09-26

Bokinformation

Originaltitel

No Good Deeds

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Tess Monaghan

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151848853

Antal Sidor

320

Vikt (kg)

0.576

Ryggbredd (mm)

25

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

158

Böcker av författaren

Om boken

Systrarna Bethanys försvinnande skakar om den sömniga småstadsidyllen och ingenting blir sig riktigt likt i denna kusliga thriller från Laura Lippmans säkra hand.

Heather och Sunny Bethany är två helt vanliga tjejer i yngre tonåren. Liksom de flesta tonåringar är de trötta på sina föräldrar, och känslan är ömsesidig. En dag försvinner de spårlöst från ett köpcentrum i närheten av deras hem. Från den stunden blir "The Bethany Sisters" ett begrepp som andra föräldrar använder för att varna sina egna tonåringar. Dagar blir till veckor som blir månader och år, utan att minsta ledtråd av vikt dyker upp.
Trettio år senare skadas en kvinna i en smitningsolycka på en hårt trafikerad väg. När kvinnan tas om hand hävdar hon att hon är Heather Bethany, men att hon inte tänker säga mer än så. Har hon fått hjärnskakning? Är hon galen? Om hon verkligen är Heather Bethany; var är i så fall systern, Sunny?
I en växling mellan nutid och dåtid får vi följa polismannen som ansvarade för utredningen av systrarnas försvinnande, polisen som sedan tog över det arbetet, systrarnas föräldrar, en socialarbetare och en advokat. Alla dessa personer har sin syn på vad som egentligen hände vid försvinnandet, och om kvinnan i trafikolyckan verkligen kan vara en av Bethanysystrarna.
Vad de döda vet är en oerhört välkomponerad psykologisk thriller i god Ruth Rendell-anda.

Läs mer

Laura Lippman

Vad de döda vet

Om boken

Baltimore med omgivningar är miljön för Laura Lippmans deckare med Tess Monaghan i huvudrollen. Det är en liten stad med amerikanska mått mätt men med stor brottslighet. Också det med amerikanska mått. En bra plats att placera deckare på, med andra ord.

I denna häxkittel verkar privatutredaren Tess Monaghan. Hon arbetar som konsult åt lokaltidningen och ett av fallen det skrivs om är det uppmärksammade mordet på en ung åklagare.
En dag tar Tess sambo, Crow, sig an en ung svart kille, Lloyd Jupiter, som han vill hjälpa till ett mål mat och tak över huvudet. Väl hemma hos Tess och Crow står det klart att den unge mannen känner till detaljer om åklagaren som mördats, vilket gör honom till ett viktigt vittne.
Tess inser att den unge mannen är i fara och försöker skydda honom, vilket leder till att hon själv dras in i fallet. Historien är smart och skickligt konstruerad med en underliggande spänning som når klimax i den dramatiska slutuppgörelsen då kulorna viner på en vindpinad strandremsa.

Läs mer

Skyddslingen

Laura Lippman

Skyddslingen

Om boken

"Laura Lippman är en i den utvalda grupp romanförfattare som har livat upp deckargenren med intelligenta, innovativa och spännande verk. Hon infriar alltid förväntningarna." George P Pelecanos Mark Rubins familj är försvunnen ? och polisen kan inte göra något eftersom allt pekar på att de gett sig av frivilligt. Den framgångsrike pälshandlaren vänder sig därför till privatdetektiven Tess Monaghan, verksam i Baltimore, i hopp om att hon ska kunna hjälpa honom att hitta hans hustru och tre barn. Tess vet inte riktigt vad hon ska ta sig till med Rubin, en förmögen ortodox jude som vägrar att skaka hand med henne och bara delger henne viktig information i småportioner. Enligt hennes klient, hade han och hustrun Natalie ett friktionsfritt lyckligt äktenskap. Med hjälp av kollegor i andra delar av USA, lyckas Tess snart lokalisera den förrymda familjen som åker från stad till stad. De reser tillsammans med en främling som av vittnen beskrivs som ?stilig? och "charmig". Ingen av vittnena har dock anat vreden hos främlingen under den behagliga ytan. Motivet till Natalies hänsynslösa flykt finns någonstans mitt emellan det som Mark Rubin inte berättar och det han vägrar inse. Ett intrikat nät av svek och hämnd börjar snart framträda, eftersom gamla minnen föder ilska och leder till desperata handlingar ? till och med mord. Plötsligt står mycker mer på spel än en enskild människas lycka och envisa stolthet: tre oskyldiga barns framtid hänger på den sköraste tråd...

Läs mer

I spindelns nät

Laura Lippman

I spindelns nät