Jorden - en biografi

Författare

Iain Stewart

John Lynch

Översättare

Alf Agdler

Bodil von Eichwald

Jorden - en biografi

2008-07-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Större naturböcker

Översättare

Alf Agdler, Bodil von Eichwald

Författare

Recensionsdag

2008-08-18

Publiceringsdatum

2008-07-29

Bokinformation

Originaltitel

Earth: The Power of the Planet

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151850603

Antal Sidor

240

Vikt (kg)

1.218

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

282

Bredd (mm)

223

Böcker av författaren

Om boken

Jorden - en biografi är en berättelse om jordens dramatiska historia, en berättelse om en planet som är otroligt uthållig med en fenomenal förmåga att läka sig själv.
Många talar nu om att "rädda vår planet", men det är snarare människan som behöver räddas.

Jorden - en biografi är skriven av de välkända vetenskapsjournalisterna Iain Stewart och John Lynch och bygger på BBC-serien Earth: The Power of the Planet. På ett lättfattligt sätt och med hjälp av fantastiska bilder förklarar de hur vår märkliga planet fungerar.
Jorden har överlevt fyra och en halv miljarder år trots de dynamiska krafterna som verkar inifrån och trots ständigt bombardemang från rymden. Det tycks faktiskt som om dessa nära döden-upplevelser fungerade som viktiga vändpunkter och var helt nödvändiga för utvecklingen av livet på jorden och människans uppkomst. På grund av dessa traumatiska händelser blev planeten ett hem för livet - vårt hem.
Men i början på 2000-talet hotas den av nya faror orsakade av oss människor. Tidpunkten har aldrig varit lämpligare att se tillbaka på jordens och livets uppkomst och försöka ta reda på hur det står till med vår gamla planet.
I varje kapitel behandlas en av de krafter som påverkat jorden mest - meteoritnedslag, tektonikplattornas rörelser, världshaven, atmosfären och isen - och vad var och en av dessa betyder för jordens fortsatta existens.
Vi får veta hur en enorm kosmisk kollision sprängde bort ett stort stycke av jorden, slungade ut det i rymden och bildade vår måne, hur jorden var nära att frysa ihjäl medan den låg helt täckt av is under miljoner år och hur jordens fantastiska värmemotor, den flytande kärnan, räddade planeten från undergång.
Jorden har kunnat utveckla komplexa livsformer tack vare osedvanligt tursamma omständigheter och lyckliga sammanträffanden. Vetenskapsmännen räknar med att den en dag kommer att dö när solen blir varmare och växer i omfång. Men innebär våra handlingar att detta slut kommer tidigare?

Läs mer

Iain Stewart, John Lynch

Jorden - en biografi