Brutus Östlings fågelkalender 2009

Författare

Magnus Ullman

Brutus Östlings fågelkalender 2009

Svenska

2008-10-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kalendrar

Författare

Recensionsdag

2008-10-27

Publiceringsdatum

2008-10-02

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Brutus Östling

Format

Spiral

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151851891

Antal Sidor

14

Vikt (kg)

0.42

Ryggbredd (mm)

3

Höjd (mm)

453

Bredd (mm)

330

Böcker av författaren

Om boken

Är det en storlom eller en smålom som simmar där ute? Eller kan det rent av vara en dopping? Vet man inte vad man ska titta efter så är det nästan omöjligt att förstå vilken fågel man ser. I Vilken fågel? hjälper ornitologen och fågelfotografen Magnus Ullman oss att hitta rätt väg in i fåglarnas värld.

För alla dem som försökt hitta fram till rätt art i en fyllig fälthandbok, men frustrerat gått vilse bland arter i olika dräkter och åldrar, har Magnus Ullman nu skapat en fågelbok som tar ett nytt grepp om den svåra konsten att känna igen en fågel. Med utgångspunkt i fågelgrupperna hjälper han läsaren att ta ett steg tillbaka och först fundera över vilken typ av fågel det rör sig om. Vet man vilken typ av fågel man ser så behöver man sedan bara jämföra med fåglarna inom samma grupp. Därmed blir artbestämningen mycket enklare.

Pedagogiskt och med mängder av fotografier till stöd beskriver författaren vad vi ska titta efter när vi studerar fåglar. Det kan handla om grundfärg eller formationer på himlen, hur fågeln sitter och vilken typ av näbb den har - har den en grov finknäbb för frö eller en insektsätande näbb? För den som lärt sig skillnaden mellan en lärka och en piplärka blir det sedan mycket lättare att se om fågeln är en ängspiplärka eller en trädpiplärka.

Författaren Magnus Ullman, som även tagit bokens cirka 350 fotografier, lyckas få till en ovanligt lyckad samverkan mellan detaljrika bilder och fängslande text, en text som är rik på tips för den oerfarna och samtidigt erbjuder fördjupning för den aktiva fågelskådaren.

Läs mer

Magnus Ullman

Vilken fågel?

Om boken

Brutus Östling har efter tre stora fotoböcker av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Hans fågelbilder är oefterhärmliga och enastående. Nu kommer hans väggkalender i stort format - 330 X 450 mm.

Först kom Mellan vingspetsarna: Bilder ur fåglarnas liv - från Öland till Antarktis (Norstedts 2005), med texter av Magnus Ullman, och slog ned som en bomb i fågel- och fotografsverige. "...innehåller några av de vackraste och konsfullaste fågelbilder jag någonsin sett..." skrev Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet. I Naturmorgon, P1, undrade man "om fågelfotografin kan komma så mycket längre än så här". Boken blev också vald till Årets Pandabok 2006 av Världsnaturfonden WWF och såldes redan under utgivningsåret till England och USA.
Sedan kom Pingvinliv (Norstedts 2006) med text av Susanne Åkesson. Den nominerades till årets Augustpris för bästa faktabok, fick fortsatt fullständigt lysande recensioner och såldes även den till USA och England.
Hösten 2007 kom så hans senaste magnum opus Örnarnas rike, med texter av Staffan Söderblom. För andra gången på bara tre år valdes en bok av Brutus Östling till Årets Pandabok av Världsnaturfonden. Örnarnas rike fick den prestigefyllda utmärkelsen och sålde i över 30 000 exemplar under året. Kritikerna övertrumfade varandra med idel lovord. I Storbritannien skrev tidningen Outdoor Photography under året: "Probably the best bird photography in the world". Kan det bli bättre?
Allt fler kommer till Brutus Östlings populära bildvisningar runt om hela Sverige. Att hans väggkalender är efterlängtad, vågar vi utgå ifrån.
Här presenteras 13 av hans allra bästa fågelfotografier, inklusive några tidigare ej publicerade. Bilderna beledsagas av korta texter och ett kalendarium. Formatet är frikostigt: 330 X 450 mm. Papperet är MultiArt Silk 200 gram och bindningen är med vit spiral och hängare.

Läs mer

Brutus Östlings fågelkalender 2009

Magnus Ullman

Brutus Östlings fågelkalender 2009

Om boken

I Mellan vingspetsarna ges svaret på många av fåglarnas hemligheter; en lika läcker som unik fågelbok som går fåglarna in på livet, vardagsdjur vi trots allt vet väldigt lite om. Det är inget försök till en heltäckande genomgång, snarare ett antal betraktelser i bild och ord av speciellt intressanta, tankeväckande eller roande aspekter på fåglarnas liv.

Mängder av fåglar och fågelmiljöer finns avbildade på närmare 250 foton från Svalbard och Antarktis till de djupa skogarna i Kanada och Sverige, våtmarker i USA och Spanien, Mexikos öken och savannen i Tanzania, för att bara nämna några. Innehållet i texterna spänner över de mest skiftande områden av fåglarnas värld: flyttning, häckning, matvanor, miljöhot.

Texten är skriven av landets ledande ornitolog, Magnus Ullman. För fotot svarar Brutus Östling, som fått stort genombrott som naturfotograf de senaste åren. Hans unika känsla för komposition, ljus och fågelns personlighet gör honom till en fågelfotograf utöver det vanliga.

Läs mer

Mellan vingspetsarna

Magnus Ullman, Brutus Östling

Mellan vingspetsarna