Svensk politik under 1900-talet

Författare

Stig Hadenius

Svensk politik under 1900-talet

Svenska

1995-08-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Författare

Publiceringsdatum

1995-08-01

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage, Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789155042141

Antal Sidor

280

Vikt (kg)

0.552

Böcker av författaren

Om boken

Drottning Victoria är i dag i stort sett okänd för svenskarna men hon är ändå för många förknippad med Solliden på Öland, och naturligtvis med Axel Munthes San Michele samt med Hildasholm i Dalarna. En del kanske också känner till hennes glädje över att bli hedersöverste vid ett preussiskt regemente och hennes aktivitet under bondetåget.

År 2010 blir det åttio år sedan Victoria (1862-1930, drottning från 1907) dog i Rom med hjälp av Axel Munthe. Bakom sig hade hon ett liv av sjukdom och besvikelser men hon kämpade tappert och levde ingalunda innehållslöst. Tvärtom. Victoria är verkligen intressant som person. Hon var visserligen hårt uppfostrad men trots detta tidigt otrogen med makens adjutant.
Victoria hade en hård barndom på slottet i Karlsruhe, hennes ständiga hosta grundlades i den kalla sängkammaren. Äktenskapet med Gustaf var inte lyckligt. Hela sitt liv kämpade hon mot olika sjukdomar men var politiskt aktiv. Hennes förhållande till Axel Munthe var fascinerande. Hon fick tre söner men hade en god relation endast med Wilhelm. Gustaf Adolf tyckte hon inte om och lille Erik var svårt sjuk.
Victoria var under ett par decennier en viktig politiker i Sverige. Hon var starkt konservativ och försökte efter bästa förmåga driva på kronprinsen/kungen i kampen mot norrmännen och mot demokrati och parlamentarism. Utan henne kanske det inte hade blivit ett så utmanande tal på borggården i februari 1914.

Läs mer

Stig Hadenius

Drottning Victoria av Sverige