Råttornas vinter

Författare

Erik Eriksson

Råttornas vinter

Svenska

2003-09-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Författare

Publiceringsdatum

2003-09-29

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789172634626

Antal Sidor

276

Vikt (kg)

0.524

Böcker av författaren

Om boken

En fiskare från Grisslehamn får upp en död flicka i nätet. Hon har ett kulhål i nacken. Verner Lindgren, en f d polis som tvingats sluta på grund av våld i tjänsten, får åter ett tillfälligt jobb som utredare hos Stockholmspolisen för att tillsammans med kriminalinspektör Margret Mattsson spana på en internationell liga som smugglar unga flickor till Sverige där de hamnar i prostitution. Verner och Margret lär känna Mirelle, en av flickorna som kontrolleras av ligan. Hon är beredd att hjälpa polisen och spåren går tillbaka till den döda flickan i fisknätet. Hon var från Moldavien och på väg till Sverige men mördades för att hon visste för mycket och pratade bredvid mun. Nu står Mirelle på tur eftersom hon är polisens huvudvittne.

Läs mer

Erik Eriksson

Flickan från Moldavien

Om boken

Stockholms undre värld - En skoningslös verklighet Walter Olsson är sjuk och har inte lång tid kvar att leva. Han möter en ung prostituerad flicka och försöker hjälpa henne. Hon försvinner och i sökandet efter henne upptäcker han en okänd värld under Stockholms gator där de utslagna bor: skyddsrummen, kulvertarna, tunnlarna. I jakten på de män som utnyttjar dessa olyckliga människor blir våldet oundvikligt och förgörande. Ändå finns våldet alldeles nära ömheten. Under den mycket kalla tid som är råttornas vinter. Erik Eriksson är född 1937 och bosatt i Grisslehamn. I många år arbetade han som producent på Sveriges Television innan han blev författare på heltid. Erik Eriksson fick sitt genombrott med Råttornas vinter, som utkom 1986 och även filmatiserades. I en ny svit kriminalromaner i Stockholmsmiljö, har hittills två böcker utkommit: Hämnarnas höst (2002) och Järnskugga (2003).

Läs mer

Råttornas vinter

Erik Eriksson

Råttornas vinter

Om boken

När en sjukpensionerad journalist på dekis hittas död i sin ungkarlslya på Söder i Stockholm får Margret Mattson ta hand om detta oglamorösa rutinärende. Personalsituationen vid Stockholmspolisen gör att hon tar hjälp av Verner Lindgren, en f d polis som fått sluta på grund av våld i tjänsten. Verner, som känner den mördade journalisten sedan tidigare, anar oråd: Lasse Bergman brukade ha ordning på sina papper, men nu är hans arkiv i en enda röra. Viktiga dokument kring den s k bordellhärvan saknas. Mycket i den dåtida utredningen kom aldrig upp till ytan, och kanske finns det somliga som ännu i dag fruktar skuggorna från det förflutna? Margret och Verner inleder ett nytt samarbete som för dem allt djupare in i en skuggvärld av cynisk människohandel.

Läs mer

Järnskuggan

Erik Eriksson

Järnskuggan

Om boken

Journalisten Erik Eriksson fick sitt litterära genombrott med Råttornas Vinter (1986), som också filmatiserades. Hämnarnas höst inleder en ny svit kriminalromaner, där Verner Lindgren och Margret Mattson återkommer som huvudpersoner. En man blir dödad i en Stockholmsförort och motivet verkar vara hämnd. En av dem som granskas är Verner Lindgren, före detta polis, suspenderad på grund av våld i tjänsten. Tillsammans med den unga kriminalassistenten Margret Mattson inleder han en inofficiell undersökning i sökandet efter gärningsmannen. När ytterligare två offer påträffas börjar ett mönster klarna: de mördade är alla män som misshandlar kvinnor. Verner, som känner sin egen våldsbenägenhet och dessutom när ett glödande hat mot kvinnomisshandlare, har en idé om hur gärningsmannen fungerar. Men är det en eller flera mördare de jagar?

Läs mer

Hämnarnas höst

Erik Eriksson

Hämnarnas höst

Om boken

Oktoberhavet skildrar ett triangeldrama som utspelar sig i Grisslehamn och Stockholm på 1980-talet. Den sovjetiske sjömannen Michail hoppar i havet från sitt fartyg och tar sig iland utanför Grisslehamn. Han har lämnat fru och ett barn i Sovjet. Den första människa han möter i Sverige är den gifta lärarinnan Helena. Ett möte som får dramatiska följder för dem båda och för Helenas man Rolf... Den komplicerade situationen får inget lyckligt slut,men Erik Eriksson lyckas ändå avsluta denna vemodiga och sorgliga kärlekshistoria på ett sätt som man som läsare tar till sig

Läs mer

Oktoberhavet

Erik Eriksson

Oktoberhavet

Om boken

Jared Diamond har skrivit en bok med det uttalade syftet att tillbakavisa alla rasbiologiska förklaringar till varför jordens folk lever under så olika betingelser och har nått så olika utvecklingsgrad. Han använder sig av forskningsresultat från botanik, biologi, genetik, medicin och historia för att bevisa sina teser. Historien börjar för 13000 år sedan när alla jordens folk var jägare och samlare. Klimatskillnaderna ledde till att matproduktionen spreds ojämnt över världen och skapade vitt skilda förutsättningar för framtida samhällen och civilisationer. Européerna var först med att tillverka stål och kanoner och sedan var koloniseringen av andra folk inte långt borta. I Väte, vapen och virus får vi steg för steg följa hur världen kom att utvecklas till vad den är idag. Diamonds bok är ett strålande exempel på hur flera olika vetenskaper kan berika varandra och skapa en djupare förståelse för människans livsvillkor. Jared Diamond är professor i fysiologi vid UCLA School of Medicine. Väte, vapen och virus fick Pulitzerpriset och Rhone-Pulencpriset för bästa fackbok 1998. Diamond har också skrivit den pribelönta bästsäljaren Den mänskliga apans uppgång och fall - En bok om människans historia och kultur ur ett biologiskt perspektiv (1993).

Läs mer

Vårt hjärta dog i New York

Erik Eriksson

Vårt hjärta dog i New York