Stendagböckerna

Författare

Carol Shields

Översättare

Lena Lundgren

Stendagböckerna

Svenska

2004-03-24

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Lena Lundgren

Författare

Publiceringsdatum

2004-03-24

Bokinformation

Originaltitel

The stone diaries

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789172634862

Antal Sidor

313

Vikt (kg)

0.183

Böcker av författaren

Om boken

Bok om stenbrott blev genombrott

Stendagböckerna, som utgavs första gången på svenska 1994, blev Carol Shields introduktion för de svenska läsarna och samtidigt hennes stora genombrott. Vi får följa den unga Daisy Goodwill och hennes öde under en hel livstid.

Det är en berättelse om en kvinnas liv från födseln i ett fattigt stenarbetarhem i Kanada 1905 fram till ålderdomen på ett dyrt privat vårdhem i Florida nästan 90 år senare. Flera av berättelsens personer får sitt levebröd från sten, andra förgörs genom sten… det är ett symboltyngt tema med andra ord, som präglar romanen. Men med ironi och humor lyckas Carol Shields skildra en vanlig människas unika liv inte bara genom födsel, giftermål, arbete och död utan också genom skiftningar i ideal och livsförväntningar under vårt århundrade.

Läs mer

Carol Shields

Stendagböckerna

Om boken

Reta Winters är en etablerad forskare och författare som lever ett behagligt liv i en förort till Toronto med man och tre döttrar. Men så drabbas familjen av en tragedi. Den äldsta dottern Norah försvinner plötsligt men återfinns, sittande i ett gathörn med smutsiga kläder och en skylt med texten "godhet" runt halsen.

Reta försöker hitta en förklaring till dotterns beteende. Hon har alltid varit det snälla, duktiga och plikttrogna barnet. Är detta en reaktion på hennes uppfostran? Eller är det en reaktion på det samhälle som dottern nu tvingas möta som vuxen kvinna? En stor sorg och en känsla av maktlöshet drabbar Reta. Hon börjar se på samhället och sin omgivning med nya ögon.

Läs mer

Om inte

Carol Shields

Om inte